Skocz do zawartości

Zapiekany Makaron Ze Szpinakiem


redcherry

Rekomendowane odpowiedzi

Składniki:

• 200 g makaronu targiatelle (wstążki)

• 1 opakowanie mrożonego szpinaku( 400g)

• 30 dkg pieczarek

• 2 cebule

• 4 ząbki czosnku

• ser żołty

• sól pieprz gałka muszkatałowa ew. świeże zioła

• sos beszamelowy

Przepis na szybki sos beszabelowy

• 1 spora łyżka masła

• 1 łyżka mąki

• 1/2 szkl. mleka

• 1/2 szkl. bulionu najlepszy warzywny

• sól pieprz

1. Masło rozpuścić w małym garnuszku lub rondlu. Dodać mąkę, mieszać.

2. Po zasmażeniu dodać mleko, cały czas intensywnie mieszając.

3. Powoli dodawać bulion, mieszając, aż zgęstnieje

4. Dodać sól, pieprz do smaku i wymieszać. Gotowe do spożycia :razz:

Etapy przygotowania makaronu

1. Ugotować makaron al dente, do wody dobrze dodać kostkę Knorra z oliwą i ziołami. Po ugotowaniu odcedzić makaron.

2. Na patelni usmażyć pieczarki pokrojone.

3. Na patelni zeszklić cebulkę, dodać szpinak, doprawić wedle uznania (preferowany czosnek!). podsmażyć wszystko

4. Do naczynia żaroodpornego (posmarowanego oliwą z oliwek) przełożyć wszystkie składniki i wymieszać. Posypać startym żółtym serem i polać sosem beszamelowym. można posypać świeża bazylią

5. Pieć w piekarniku ok. 20 min w temp. 180 C

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    • Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.