smaczny.pl przepisy kulinarne

Przepisy na podwieczorek (strona 5)

Lekki deser
Galaretkę wiśniową rozpuścić w 1 i ½ szklanki gorącej wody. Dokładnie wymieszać i ostudzić.
Tort śmietankowo-czekoladowy z chałwą
Białka ubić na sztywną pianę, dodać cukier i dalej ubijać. Następnie dodać żółtka i ubijać dalej.
Wyśmienity tort wiśniowy z bitą śmietaną
Białka ubić na sztywną pianę. Nie przerywając ubijania, dodawać na przemian cukier i żółtka.
Kokosowa szarlotka
Do mąki pszennej dodać cukier, masło, żółtka, olej, proszek do pieczenia i szczyptę soli.
Ciasto jabłkowe z chałwą
Margarynę utrzeć z żółtkami i z cukrem na puszystą masę. Dalej ucierając dodawać mąkę pszenną, proszek do pieczenia i mleko.
Rozgrzewająca domowa herbata z imbirem
Imbir cienko obrać ze skórki, opłukać i pokroić w małą kostkę. Jedną łyżeczkę pokrojonego imbiru (około 4 g) włożyć do szklanki razem z jednym woreczkiem herbaty.
Cytrynowe pierniczki
Mąkę pszenną przesypać do dużej miski. Dodać cukier, cukier waniliowy, starte na tarce o dużych oczkach masło, jajka, prawdziwy miód, przyprawę do piernika, proszek do pieczenia, sok z cytryny, startą na tarce o małych oczkach skórkę z cytryny i szczyptę soli.
Cygańska droga
Mak sparzyć, ostudzić i zmielić trzy razy. Margarynę Kasia utrzeć z cukrem pudrem i dodawać po jednym żółtku.
Ananasowiec z bitą śmietanką na biszkopcie
Białka ubić, dodać cukier i nadal ubijać. Dodać żółtka i jeszcze ubijać. Następnie dodać mąkę pszenną wymieszaną z proszkiem do pieczenia i aromat śmietankowy, wymieszać.
Sernik Snickers
Do mąki pszennej dodać cukier, jajko, masło i proszek do pieczenia. Wszystko razem wymieszać i zagnieść ciasto.
Śmietankowy tort z masą Nutellą
Białka ubić, dodać cukier i nadal ubijać. Dodać żółtka i jeszcze ubijać. Następnie dodać mąkę pszenną wymieszaną z proszkiem do pieczenia.
Szarlotka z budyniem i orzechami
Szarlotka, jak wiadomo to pyszne ciasto z soczystymi jabłkami. W tym przepisie na ciasto, do podstawowego składnika szarlotki, czyli jabłek dodano masę orzechową i budyniową.
Biszkoptowa krówka
Do przygotowania tego przepysznego, słodkiego ciasta na biszkopcie potrzebne będą cukierki „Krówki”.
Kruchy śmietanowiec
Do dużej miski wsypać mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną, cukier, cukier waniliowy i proszek do pieczenia.
Newsletter

Szukasz kulinarnych inspiracji? Zapisz się na newsletter smaczny.pl aby co kilka dni otrzymać od nas porcję ciekawych przepisów i porad.

Newsletter jest i będzie bezpłatny. Nikomu nie przekazujemy Twojego adresu email. Będzie on użyty tylko i wyłącznie do wysyłki maili ze smaczny.pl.

Dimpart 2003 - 2019. Wszystkie prawa zastrzeżone.