Skocz do zawartości


Zdjęcie
- - - - -

Kremy Do Ciast, Tortów, Biszkoptów...


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
Brak odpowiedzi do tego tematu

#1 Kaliope

Kaliope

    Przyjaciel Smacznego

  • Aktywni Smakowicze
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 697 postów
  • Płeć:Kobieta
  • Lokalizacja:Nowy Tomyśl
  • Zainteresowania:kultura, sztuka, psychologia, literatura piękna, muzyka, poezja, kulinaria, pastele

Napisano 21.03.2008 - 12:31

Kremy do wszelkich ciast i tortów, autorstwa mojej Babci. Zawsze były pyszne i dlatego dzielę się nimi z Wami. Mój ulubiony to ananasowy. 1). Krem ananasowy Składniki: - 1 puszka ananasa (krążki) - 1 budyń śmietankowy - 1/2 szklanki mleka - 5 żółtek - 1 czubata łyżka mąki tortowej - 1-1,5 kostki masła - 3 łyżki soku z cytryny - 3-4 łyżki spirytusu Wykonanie: - ananasy dobrze odcedzić na sicie, pokroić w 2-3 milimetrowe kawałeczki, wrzucić na sitko i wydusić sok - budyń śmietankowy rozrobić w 1/2 do 3/4 szklanki mleka, dodać 1 żółtko i 1 czubatą łyżkę mąki tortowej - sok z ananasa zagotować - do gotującego się soku wlać rozrobiony budyń, chwilę zagotować aż zacznie "puchać", wystudzić w zimnej wodzie - 1 kostkę (do 1,5) masła utrzeć z 4 żółtkami i dodać wystudzony budyń - dodać ananasy, sok z cytryny i spirytus, wymieszać _____________________________________________ 2). Krem orzechowy (na 1 posmarowanie) Składniki: - 2 szklanki łuskanych, zmielonych orzechów włoskich - 1/2 szklanki mleka - 1 kostka masła - 3 łyżki cukru pudru - olejek migdałowy lub rumowy - 2 łyżki spirytusu - odrobina kawy i ciemnego kakao Wykonanie: - mleko zagotować i zalać nim orzechy, pomieszać - masło utrzeć z cukrem, dodać aromat - wystudzone orzechy dokładać do masy i dalej ucierać - dodać 2 łyżki spirytusu, kawę i kakao, wymieszać ________________________________________________ 3). Krem biały do wiśni (na 1 posmarowanie) Składniki: - 1,5 kostki tłuszczu (pół na pół masło z Palmą) - 2 łyżki cukru pudru - 1,5 łyżki cukru kryształu - 3 jajka - sok z połowy cytryny - 1 łyżka spirytusu Wykonanie: - masło z Palmą utrzeć z cukrem pudrem - jajka z cukrem kryształem ubić na parze (koniecznie!) i przestudzić - ucierając masło dodawać przestudzone jajka - na końcu dodać sok z cytryny i łyżkę spirytusu ____________________________________________________________ 4). Krem budyniowy Składniki: - budyń śmietankowy lub waniliowy - 2 łyżki mąki - 1 kostka masła - 3 łyżki cukru pudru - 3 jajka -1,5 łyżki cukru kryształu Wykonanie: - budyń ugotować wg przepisu na opakowaniu z 2 łyżkami mąki, ostudzić - masło utrzeć z cukrem pudrem i połączyć z budyniem - jajka ubić na parze(!) z cukrem kryształem, przestudzić i dodać do kremu, wymieszać ___________________________________________________________________________ 5). Krem kawowy Składniki takie same jak w kremie białym do wiśni + 1 łyżeczka kawy sypanej i 1 łyżeczka kakao. Wykonanie również tak samo tylko dodać na końcu kawę i kakao. ________________________________________________________________________________ 6). Krem ze śmietany Składniki: - 1/2 litra śmietany kremówki - 1/2 szklanki cukru - 1 cukier waniliowy Wykonanie: - schłodzoną(!) śmietanę ubić mikserem na sztywno, dodając pod koniec cukier waniliowy i cukier Z tego kremu można zrobić prosty deser: rozłożyć śmietanę do pucharków, schłodzić jeszcze raz a przed podaniem obsypać tartą czekoladą, kakao w granulkach lub jak kto woli, można dodać owoce itd. __________________________________________________________ Uwagi: Moja Babcia zawsze powtarzała, że sekret udanego kremu tkwi w jajkach ubijanych zawsze na parze i w maśle. Nigdy nie używała samej margaryny (chyba, że pół na pół z masłem). I do każdego kremu dodawała choć troszkę spirytusu. Zawsze cukier puder (lepiej się rozciera). Śmietana użyta do kremu musi być dobrze wychłodzona. Smakowicze pewnie wiedzą to wszystko ale piszę tak, jak się nauczyłam :grin:
"Bo nie jest światło, by pod korcem stało,
Ani sól ziemi do przypraw kuchennych,
Bo piękno na to jest, by zachwycało,
Do pracy - praca, by się zmartwychwstało"

r e k l a m a




Similar Topics Collapse

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych


Zmień widoczność shoutboxa Shoutbox Otwórz w nowym oknie

@  Dorota : (31 marzec 2014 - 11:27) pogoda też taka sobie
@  Dorota : (31 marzec 2014 - 11:27) zachęca tylko do spania
@  Dorota : (31 marzec 2014 - 11:28) ale weekend był piękny
@  Dorota : (31 marzec 2014 - 11:28) słońce grzało, a grzało - super pogoda na spacery :)
@  Dorota : (31 marzec 2014 - 11:28) pozdrawiam i miłego dnia życzę :)
@  Peerph : (31 marzec 2014 - 18:53) Gdzie najlepiej sie kierowac na studia gastronomiczne w stolicy i okolicy ?
@  AnnaK : (01 kwiecień 2014 - 12:19) Podałam Ci SGGW w W-wie. Z Google nie chcesz skorzystać, więc zatrudnij się w restauracji z dobrą kuchnią i w myśl zasady praktyka czyni mistrza ucz się zawodu w ten sposób.
@  Peerph : (01 kwiecień 2014 - 21:11) Dziekuje, ale odpisalem Ci tez godnie. Przeciez na cala stolice nie moze byc tylko jedna uczelnia godna polecenia. Mi nie chodzi glownie o umiejetnosci, a raczej o to, co lepiej bedzie dla przyszlego pracodawcy, bo, ze by dobrze gotowac nie trzeba sie az tak trudzic, jak sie ma jakies juz umiejetnosci.
@  Dorota : (17 kwiecień 2014 - 11:55) Witajcie :)
@  Dorota : (17 kwiecień 2014 - 11:56) Jak tam u Was przygotowania do Świąt??
@  Dorota : (17 kwiecień 2014 - 11:56) ja już "prawie" wszystko posprzątałam ;)
@  Dorota : (17 kwiecień 2014 - 11:56) teraz przygotowuję sobie listę świątecznych potraw
@  Dorota : (17 kwiecień 2014 - 11:56) potem zakupy
@  Dorota : (17 kwiecień 2014 - 11:57) a jutro zawijam rękawy i wchodzę do kuchni.... pffffff ;)
@  AngelaAniela : (17 kwiecień 2014 - 12:41) Witaj! Niestety mam już jutro gości, juz dziś muszę zabrac się do gotowania, lasagne z karczochami.... ale w sobotę chcę zabrać się za Twoje Coasto, Dorotko, warstwowe z toffi, więc kombinuje nad tym toffi...
@  AngelaAniela : (17 kwiecień 2014 - 12:41) (nie jestem w stanie kupić mleko skondensowane, też chrzanu nie ma!!!)
@  AngelaAniela : (17 kwiecień 2014 - 12:42) Pozdrawiam wszystkich serdecznie i życzę Radosnego Alleluja!
@  Dorota : (22 kwiecień 2014 - 15:35) Witam :)
@  Dorota : (22 kwiecień 2014 - 15:36) oj oj z tym mlekiem to czasami tak jest jak potrzeba to akurat go nie ma, ale w supermarketach zawsze jest :)
@  AngelaAniela : (23 kwiecień 2014 - 14:42) Niestety, we Włoszech nie ma! Ale udalo mi się samej uzyskac substytut toffi... dziękuję jeszcze raz za przepis i serdecznie pozdrawiam ;-)