smaczny.pl przepisy kulinarne

Artykuły kulinarne

Co jeść w zimie, żeby nie chorować?
Okres zimowy to z reguły większa możliwość zapadania na choroby. Powodów takiego stanu może być kilka, z których ważniejsze to: niskie temperatury na zewnątrz, wahania temperatury i nieodpowiednie ubieranie się.
Wypieki na Święta Bożego Narodzenia
Te Święta są chyba najbardziej lubiane przez Polaków. Szczególny nastrój panuje w naszych domach od Wieczerzy Wigilijnej, potem Pasterka i kolejne dni, często w gronie rodziny i przyjaciół.
Jak przygotować potrawy na Wigilię?
Okres przed Świętami Bożego Narodzenia to czas szczególnie wytężonej pracy, dla tych którzy zajmują się w naszych domach ich przygotowaniem.
Zamrażanie i chłodzenie produktów spożywczych w domu
Do wykonania zamrażania i chłodzenia w warunkach domowych wykorzystuje się zamrażarki i lodówki.
Domowe sposoby konserwacji żywności
W celu zabezpieczenia produktów spożywczych przed zepsuciem, a tym samym zachowaniem wysokiej jakości oraz wartości odżywczych stosuje się różne metody konserwacji.
Jak rozplanować posiłki w ciągu dnia, czyli co jeść i kiedy?
Ile razy dziennie należy jeść i w związku z tym jak najlepiej rozłożyć spożywanie posiłków w czasie doby? Wydaje się, że udzielenie jednoznacznej odpowiedzi na tak postawione pytanie jest nie możliwe, chociażby z powodu tego, że każdy organizm jest inny, a ponadto wiele zależy również od jego wieku.
Kanie - grzybowa odmiana schabowego
Kania to popularny grzyb jadalny z rodziny pieczarkowatych, znany również jako czubajka kania.
Dynia w kuchni - nieograniczone możliwości
To niezwykle uniwersalne warzywo przybyło do Europy w XVI wieku. Wcześniej, dynię uprawiano w Ameryce Południowej, gdzie ceniono ją głównie za jej właściwości lecznicze, uważano także, iż jej spożywanie pozwala zachować młodość i urodę.
Jak kupić robot kuchenny
Wybór robota kuchennego jest często wyborem na wiele lat… Zakup robota kuchennego powinien być rozważany przez użytkownika jako swego rodzaju inwestycja, która zwróci się w postaci większej ilości czasu dla rodziny oraz wzbogacenia codziennego jadłospisu.
Świet(l)ne słuchawki
Pogorszenie nastroju, senność, brak koncentracji, zwiększony apetyt – która z nas tego nie zna, gdy przychodzą długie jesienne i zimowe wieczory? Jest na to sposób tak prosty, że aż dziwne, czemu nikt nie wpadł na niego wcześniej!
Rzeżucha jako zielony symbol Świąt Wielkanocnych
Rzeżucha jest nieodzownym elementem dekoracyjnym Wielkanocnego stołu, i to właśnie w tym czasie cieszy się największym powodzeniem, później niestety o niej zapominamy.
Śniadanie podano do stołu!
Już dawno przeszły w niepamięć czasy, kiedy to czajnik tylko gotował wodę, a toster przygotowywał tosty… Dzisiaj kuchnia, nie będąc już przestrzenią zamkniętą i zarezerwowaną tylko dla Pani Domu ma za zadanie przyciągać wzrok i wzbudzać zainteresowanie, a także nie ukrywajmy tego - wywoływać WOW na ustach odwiedzających nas gości.
O pewnym Greku, który zdobył serca Polaków
Znacie Mistrza Kuchni, który w pewnym momencie przerywa swoje kulinarne SHOW, aby… zatańczyć Zorbę z zebranymi wokół ludźmi? Znacie Mistrza Kuchni, który swoimi dowcipami powoduje iż ludzie płaczą – i to wcale nie z powodu obieranej obok cebuli? Jeżeli nie to już teraz przeczytajcie więcej o Teo Vafidisie, człowieku który sprawił iż Polacy pokochali grecką kuchnię!
Pasteryzacja - najlepszy sposób utrwalania przetworów
Pasteryzacja, czyli ogrzewanie produktów do temperatury 85-95 stopni Celsjusza to najlepszy sposób utrwalania domowych przetworów.
Newsletter

Szukasz kulinarnych inspiracji? Zapisz się na newsletter smaczny.pl aby co kilka dni otrzymać od nas porcję ciekawych przepisów i porad.

Newsletter jest i będzie bezpłatny. Nikomu nie przekazujemy Twojego adresu email. Będzie on użyty tylko i wyłącznie do wysyłki maili ze smaczny.pl.

Dimpart 2003 - 2018. Wszystkie prawa zastrzeżone.