Skocz do zawartości
Forum Kulinarne Smaczny.pl

Ranking


Popularna zawartość

Wyświetla najczęściej polubioną zawartość od 21.08.2017 uwzględniając wszystkie działy

  1. 1 punkt
    SkladnikiNa ciasto: 30 dag maki 1 kostka margaryny 10 dag cukru 4 jaja 3 lyzki kwasnej smietany 1 lyzeczka proszku do pieczenia 1 opakowanie cukru waniliowego 1 sloik dzemu kwasnego 25 dag bakalii Masa budyniowa mysle, ze kazdy ma swoja wyprobowana ;) Wykonanie: Make przesiac z proszkiem do pieczenia,dodac margaryne i posiekac nozem, nastepnie dodac cukier puder,zoltka,smietane.Ja wszystko wyrabiam mikserem.Ciasto podzielic na dwie czesci. Potrzebne sa dwie jednakowe blaszki, ktore wylozyc papierem do pieczenia.Ciasto rozprowadzic.Na ciasto wylozyc polowe sloika dzemu a na to wylozyc tez powlowe ubitej piany z bialek z 2 lyzkami cukru,a na koniec wysypac polowe bakali.Piec na zloty kolor ok 20 min w temp 180*. Dla wyjasnienia wszystko dzielimy na pol,czyli ciasto, dzem,ubita piane z bialek i bakalie. Ciasto dobrze wystudzic przelozyc masa budyniowa,(o czyli ciasto-masa budyniowa-ciasto). Zdjecie dodam pozniej :) .
  2. 1 punkt
    WoW! Ale super - to musi być bardzo smaczne ciacho :D Ciekawy przepis na ciasto - na spód, jeszcze takiego nie robiłam, szukałam masła w składnikach, ale chyba tutaj się go nie używa :) Dziękuję Asieńko :biggrin:
  3. 1 punkt
    KINDER MLECZNA KANAPKA CIASTO: 3 łyżki otrębów 1 jajko płaska łyżeczka proszku do pieczenia 1 czubata łyżka serka homogenizowanego naturalnego słodzik do smaku 2 łyżeczki odtłuszczonego kakao MASA: serek homogenizowany (ilość dowolna) kilka kropel aromatu śmietankowego 2 łyżeczki żelatyny namoczone w odrobinie mleka i podgrzane do rozpuszczenia Upec cienki placek ciasta.Przekroić na pół.Posmarować serkiem (wlewając żelatynę do serka trzeba mocno mieszać żeby nie zrobiły się grudki z żelatyny).Przykryć drugą połówką ciasta.Przekroić dowolnie.
  4. 1 punkt
    POMIDORY FASZEROWANE TUŃCZYKIEM 4 jednakowej wielkości pomidory 2 puszki tuńczyka w sosie własnym (po 10 dag) 2 łyżki posiekanej rzeżuchy lub natki pietruszki albo koperku szczypiorek sok z 1/2 cytryny 1 łyżeczka utartego chrzanu ze słoiczka 1 łyżka gęstego jogurtu sól biały pieprz Pomidory umyć, ściąć wierzchy wyjąć miąższ i go posiekać. Tuńczyka rozdrobnić widelcem. Dodać do niego starty chrzan,jogurt, rzeżuchę.Doprawić solą, białym pieprzem i sokiem z cytryny. Farsz nałożyć do wydrążonych pomidorów.
  5. 1 punkt
    KOTLECIKI Z KURCZAKA W CIEŚCIE SEZAMOWYM Pierś kurczaka pokrojona w plasterki i lekko rozbita jak na kotlety ciasto: 1 jajko sól odrobina przyprawy do kurczaka (może być inna,np.curry) pieprz papryka (ostra lub słodka,zależy jaką kto lubi) łyżka skrobi kukurydzianej łyżka mleka w proszku odtłuszczonego (nie granulowanego ,bo ono ma dużo węglowodanów,ja kupuję mleko w proszku odtłuszczone instant) łyżka sezamu Składniki ciasta wymieszać dokładnie (ja to robię widelcem),kurczaka maczać w cieście i kłaść na rozgrzany teflon (ja smaruję patelnię kroplą oliwy) i na malutkim ogniu usmażyć kotleciki,az się zrumienią.
  6. 1 punkt
    Cóż, może nie będzie to super pomocne ale... Ja po prostu nie jadam czerwonego mięsa, ogólnie jedynym mięsem jakie jem jest drób, nie wspominam o rybach. Poza tym masa warzyw. Jeśli coś smażonego to tylko na oliwie z oliwek. Masło czasami do rybki i kanapek :grin:
  7. 1 punkt
    Monilek mysle ,ze jak kazde ciasto jest slodkie :-D i nie taki Smok straszny jak go ''maluja'' ale za to smaczny :-D . Czy robilas wlasnie z mojego przepisu? U mnie chyba za szybko zniknelo ale jak kazde ciasto ktore robie ma ta zalete :-D .
  8. 1 punkt
    Wszysto mozliwe ,ze ten przepis to Pani Walewska ja poprostu dostalam przepis pod ta nazwa.
  9. 1 punkt
    Piekłam na blaszce 24x36 z tym że ona do góry jest rozszerzona i wymiar jest większy. Powinnam upiec na mniejszej to warstwy by były większe, ale ciasto było bardziej podzielne i tak została na dzisiaj tylko końcówka. Dla mnie ona też jest piękna i do tego bardzo pyszna. Apsik bardzo Cię proszę zwracaj się do mnie na Ty, niepostarzaj mnie jeszcze bardziej, ja duchowo czuję się bardzo młodo jak 18 - nastka. Pozdrawiam serdecznie
  10. 1 punkt
    Justynko i Renatko, serwetkę dostałam w prezencie z Niemiec. Ja uważam że ona jest robiona, to co zauważyłam, kółeczka były wycięte z czegoś sztywnego i dopiero potem robione szydełkiem i są łączone. Reniu lukier nie jest za bardzo słodki, ma smak słodkawo - cytrynowy. Pa! życzę Wam dobrej nocy.
  11. 1 punkt
    Dzięki za przepis,pozdrawiam
  12. 1 punkt
    Kasiu masz rację zimą więcej się je bo organizm w tym okresie potrzebuje więcej kalorii. Nie wiem czy zwróciłaś na to uwagę że zdrowy człowiek zimą przybiera na wadze, a latem chudnie. Wyczytałam i to nie raz że tak się dzieje w naszych organizmach. Pozdrawiam.
  13. 1 punkt
    U mnie tak to wyglądało, ale powyżej ktos pisze, że 14. Tak poza tym myślę, że diety jako akcje jednorazowe sa bez sensu należy na trwałe zmienić styl życia. Przemawia do mnie teoria że doba podzielona jest na 3 czasy, czas przyjmowania od 12-20., czas trawienia od 20-04 i czas wchłaniania produktów trawienia od 04-12. Tak więc aby nie zakłócać czasu wchłaniania nie powinniśmy zmuszać organizmu do przyjmowania, a jak wszyscy wiemy od dziecka uczy się wszystkich że śniadanie to podstawa, efekt jest taki że nie nic nie jest dobrze wykonane przez organizm. Tak więc jedzenie zaczynamy po 12 od soku owocowego lub owoców, owoce też jemy nie na deser ale na 0,5 godz przed jedzeniem bo potem fermentują w przewodzie pokarmowym. Kolejna zasada tej teorii to nie łączenie grup i tu też pada kolejny dogmat że na talerzu musi być wszystko. Jeżeli mięsko to z warzywami i odwrotnia jak ktoś ma ochote na węglowodany to tez z warzywami. No i oczywiście tylko do ok 19 godziny potem już nie jemy. I tu musze przyznać, że stosując tę zasadę ubyło mi ponad 10 kg, było mi łatwo bo pracowałam rano kawa z mlekiem w pracy 2 jabłka i jogurt a po powrocie to co rodzina tylko albo bez ziemniaków albo w innym wariancie. Teraz nie mam juz takiej dyscypliny ale ziemniaków i chleba staram się unikać.
  14. 0 punktów
    Dziewczyno ale z czego chcesz Ty się odchudzać? Twoje BMI jest jak najbardziej w normie. Masz dopiero 14 lat... dojrzewasz a co za tym idziesz- szaleństwo organizmu.
  15. 0 punktów
    Dziekuje Andy i Justynko :-D milo cie znowu widziec na forum widocznie to ciasto ma wiele nazw ale jednak chyba podobnie smakuje :-D .
  16. 0 punktów
    Masz rację Basiu, a jeszcze inna nazwa tego to 'pychotka' z książki 'Przepisy siostry Anastazji'
  17. 0 punktów
    Już odpisuje ,sok wyciskam z dwóch cytryn i wychodzi go około 1/2 szklanki .Zapomniałam dodać ,że piankę wykładamy na zimny budyń .Życzę powodzenia.
  18. 0 punktów
    wielkie dzięki, juz tam pędze... ;)
×