Skocz do zawartości
Forum Kulinarne Smaczny.pl

Ranking


Popularna zawartość

Wyświetla najczęściej polubioną zawartość od 20.12.2017 uwzględniając wszystkie działy

  1. 1 punkt
    Jak sama nazwa mówi jest to sernik bez sera:) Chcecie wiedzieć, jak go się robi to zapraszam na film. Link poniżej. https://www.youtube.com/watch?v=1dSPSjg_qRE Składniki na ciasto: 3 szkl. mąki 6 żółtek 1 margaryna ½ szkl. cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia Składniki na masę: 6 białek 1 szkl. cukru 3 śmietany 18% (duże) 2 budynie śmietankowe Wykonanie: W misce połączyć ze sobą wszystkie składniki. Uformować wałek. Podzielić na dwie części 1/3 schować do zamrażalnika. 2/3 części wyłożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Nakłuć cały spód ciasta widelcem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C i piec przez 15 min. Wyjąć i ostudzić. Białka ubić na sztywną pianę, dodać cukier. Następnie dodawać stopniowo śmietany, a na końcu budynie. Jak podpieczone ciasto ostygnie, wylać na nie naszą masę śmietanową. Na wierzch zetrzeć pozostałą (1/3) część ciasta . Piec w temperaturze 180°C przez 50 min, na złoty kolor. Smacznego!
  2. 1 punkt
    łoo, ale pięknie wygląda - a granat podbija jego urode ;)
  3. 1 punkt
    Monilek mysle ,ze jak kazde ciasto jest slodkie :-D i nie taki Smok straszny jak go ''maluja'' ale za to smaczny :-D . Czy robilas wlasnie z mojego przepisu? U mnie chyba za szybko zniknelo ale jak kazde ciasto ktore robie ma ta zalete :-D .
  4. 1 punkt
    Masz rację Basiu, a jeszcze inna nazwa tego to 'pychotka' z książki 'Przepisy siostry Anastazji'
  5. 1 punkt
    Jak apetycznie wygląda Cytrynka :arrow: ;-) Basga bardzo ładny placuszek Ci wyszedł. Chyba się skuszę, mniam. Justyna.
  6. 1 punkt
    Dziękuję bardzo i już drukuję przepis.
  7. 0 punktów
    tak wygląda i smakuje, do tego jest ekspresowy w przygotowaniu Za to miny osób, które nim częstowałam wyrażały powątpiewanie lub obrzydzenie ;) Na szczęście każdemu zmieniało się na miłe zaskoczenie. Sama też miałam wątpliwości, gdy mi koleżanka o nim opowiadała
  8. 0 punktów
    Miałam ten przepis juz wcześniej z książki "101 przepisów siostry Anastazji". U mnie też to ciasto szybko zniknęło (zresztą jak każde...). Rodzince bardzo smakowało. Pozdrawiam
  9. 0 punktów
    Stężony denaturat, a to dobre :arrow: ;-)
  10. 0 punktów
    Basga, myślę, że sok ze świeżych pomarańczy jest jeszcze lepszy, ja ostatnio miałam tylko w kartonie dlatego też taki robiłam, poza tym świeże pomarańcze to wolę dzieciakom dać niż wyciskać z nich sok, oni wprost uwielbiają każde i w każdej ilości świeże owoce (zazwyczaj nic nie zostaje na wyciśnięcie soku) Ps. co do kiwi, to chyba byłabym ostrożna, na nich nawet galaretka nie chce się zsiadać, więc nie wiem czy masa wyjdzie (ale może się mylę), może jak je zmiksować, albo czymś skropić, to kto wie :arrow: Ale taka masa z kiwi byłaby fajna ;-) Pozdrawiam serdecznie, Justyna.
  11. 0 punktów
    A ja już to ciasto wypróbowałam fajna jest ta masa cytrynowa ale ja niestety nie przepadam za bitą śmietaną w ciastach choć nie powiem, ze nie zdarza mi się robic ciast ze śmietaną......ale ogólnie ciast trzeba wypróbować i coś moze według siebie zmienić ja zrobiłam biszkopt na pół przekroiłam na jedna cześć wylałam mase cytrynowo-budyniowa na drugą cześć biszkoptu śmietankę z cukrem pudrem i zelatyną. Bez herbatników!
  12. 0 punktów
    Oczywiście ina ma rację, soku może być czasami więcej,ja wyciskam go z dwóch dużych cytryn i do tego 2szkl wody.
  13. 0 punktów
    Zapowiada się bardzo pysznie. Przepis wydrukowałam i na pewno skorzystam.
  14. 0 punktów
    O! ciasto cytrynka zapowiada się że też będzie pyszna. Apsik mam pytanie ile ma być soku z cytryn? domyślam się że pół szklanki ale nie mam pewności.
×