Skocz do zawartości


Zdjęcie

Ciepłe Danie Główne Na Imprezę


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
5 odpowiedzi w tym temacie

#1 Basia K

Basia K

    Przyjaciel Smacznego

  • Aktywni Smakowicze
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 1099 postów
  • Płeć:Kobieta
  • Lokalizacja:Gliwice

Napisano 11.06.2008 - 11:39

Wiem,że taki problem nieraz się pojawiał..... Za dwa tygodnie mój mąż kończy 40-tkę :grin: Z tej okazji robimy rodzinną imprezę.Będą raczej starsze osoby-ciocie,wujkowie,babcia.Jakieś przystawki,sałatki-to coś wymyślę.Ale zawsze robię jeszcze jakieś ciepłe danie.Nie chciałabym bigosu,bograczu,kotletów itp.Myślałam o jakimś mięsie zapiekanym z sosem,warzywami,ale nie mielonym mięsie,tylko takie płaty-porcje. Kilka razy robiłam karczek zapiekany w sosie z zupy cebulowej i śmietany,na który przepis zresztą podałam na Forum.Chciałabym coś w podobnym stylu,ale jednak innego.Boję się sama eksperymentowac...może macie jakieś wypróbowane przepisy na tego typu danie...?

#2 ajaj

ajaj

    Stały bywalec

  • Smakowicze
  • PipPipPipPipPipPip
  • 52 postów
  • Płeć:Kobieta

Napisano 11.06.2008 - 14:12

Z gory zaznaczam, ze to nie jest moj przepis. Podejrzalam go na jakims forum kulinarnym i wyprobowalam. Dla mnie BOMBA ( dla innyvh moze byc ciupinke za slone) KARKÓWKA MARYNOWANA Składniki: 2,5 kg. karkówki bez kości 4 łyżki czubate soli, 1,5 dużej główki czosnku, od 3/4 do 1 paczki majeranku (w zależności jak wielkie są paczuszki), trochę pieprzu (ok. 1 płaskiej łyżki), mała szczypta soli peklowanej (ale niekoniecznie - poprawia kolor). Czosnek obrać ze skorupki i przecisnąć przez praskę, dodać sól zwykłą i peklowaną, pieprz i majeranek. To wszystko dobrze wymieszać w jakiejś miseczce i natrzeć tym dobrze surowe mięso. Natarte mięso włożyć do miseczki i przykryć miseczkę wilgotną sciereczka.Mięso przechowywać w chłodnym miejscu. Sparzyć (przez ok. 2 godz.) na małym ogniu w nieosolonej wodzie (woda nie może się gotować w garnku, natomiast - mięsa nie solimy, gdyż było natarte solą i będzie za słone). Można także karkówke zapiec w piekarniku, co pozwoli na uzyskanie brązowej i chrupiącej "skórki". Podawać na zasadzie przystawki z ćwikłą z chrzanem i chlebkiem lub ew. można używać do kanapek krojąc jak wędline. Ja osobiscie wole to miesko upiec i zjesc na cieplo np. do salatki ale na zimno tez jest calkiem OK

#3 figiel

figiel

    figiel

  • Aktywni Smakowicze
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 1522 postów
  • Płeć:Kobieta

Napisano 13.06.2008 - 08:57

Witam ! Basiu będę nieskromna :grin: ,polecam "schab na weekend" , albo "wieprzowy zawijas" z przepisu justhi .Oba mięska robię często ,są naprawdę super .

#4 Basia K

Basia K

    Przyjaciel Smacznego

  • Aktywni Smakowicze
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 1099 postów
  • Płeć:Kobieta
  • Lokalizacja:Gliwice

Napisano 13.06.2008 - 15:46

Dziękuję dziewczyny :grin: Figielku,a te dwa przepisy są na Forum?

#5 minia51

minia51

    Przyjaciel Smacznego

  • Aktywni Smakowicze
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 1917 postów
  • Płeć:Kobieta
  • Lokalizacja:Śląskie

Napisano 13.06.2008 - 16:45

Basiu, odpowiem za Figielka, oba przepisy są na forum. Schab na weekend nawet ze zdjęciem.

#6 minia51

minia51

    Przyjaciel Smacznego

  • Aktywni Smakowicze
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 1917 postów
  • Płeć:Kobieta
  • Lokalizacja:Śląskie

Napisano 13.06.2008 - 16:49

Dla ułatwienia schab na weekend jest na fotum w daniach głównych na str. 1, a wieprzowy zawijas na str 4





Similar Topics Collapse

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych


Zmień widoczność shoutboxa Shoutbox Otwórz w nowym oknie

@  Dorota : (31 marzec 2014 - 11:27) wyspani po ostatniej zmianie czasu??
@  Dorota : (31 marzec 2014 - 11:27) bo ja nie
@  Dorota : (31 marzec 2014 - 11:27) brakuje mi tej godzinki... albo i więcej ;)
@  Dorota : (31 marzec 2014 - 11:27) pogoda też taka sobie
@  Dorota : (31 marzec 2014 - 11:27) zachęca tylko do spania
@  Dorota : (31 marzec 2014 - 11:28) ale weekend był piękny
@  Dorota : (31 marzec 2014 - 11:28) słońce grzało, a grzało - super pogoda na spacery :)
@  Dorota : (31 marzec 2014 - 11:28) pozdrawiam i miłego dnia życzę :)
@  Peerph : (31 marzec 2014 - 18:53) Gdzie najlepiej sie kierowac na studia gastronomiczne w stolicy i okolicy ?
@  AnnaK : (01 kwiecień 2014 - 12:19) Podałam Ci SGGW w W-wie. Z Google nie chcesz skorzystać, więc zatrudnij się w restauracji z dobrą kuchnią i w myśl zasady praktyka czyni mistrza ucz się zawodu w ten sposób.
@  Peerph : (01 kwiecień 2014 - 21:11) Dziekuje, ale odpisalem Ci tez godnie. Przeciez na cala stolice nie moze byc tylko jedna uczelnia godna polecenia. Mi nie chodzi glownie o umiejetnosci, a raczej o to, co lepiej bedzie dla przyszlego pracodawcy, bo, ze by dobrze gotowac nie trzeba sie az tak trudzic, jak sie ma jakies juz umiejetnosci.
@  Dorota : (17 kwiecień 2014 - 11:55) Witajcie :)
@  Dorota : (17 kwiecień 2014 - 11:56) Jak tam u Was przygotowania do Świąt??
@  Dorota : (17 kwiecień 2014 - 11:56) ja już "prawie" wszystko posprzątałam ;)
@  Dorota : (17 kwiecień 2014 - 11:56) teraz przygotowuję sobie listę świątecznych potraw
@  Dorota : (17 kwiecień 2014 - 11:56) potem zakupy
@  Dorota : (17 kwiecień 2014 - 11:57) a jutro zawijam rękawy i wchodzę do kuchni.... pffffff ;)
@  AngelaAniela : (17 kwiecień 2014 - 12:41) Witaj! Niestety mam już jutro gości, juz dziś muszę zabrac się do gotowania, lasagne z karczochami.... ale w sobotę chcę zabrać się za Twoje Coasto, Dorotko, warstwowe z toffi, więc kombinuje nad tym toffi...
@  AngelaAniela : (17 kwiecień 2014 - 12:41) (nie jestem w stanie kupić mleko skondensowane, też chrzanu nie ma!!!)
@  AngelaAniela : (17 kwiecień 2014 - 12:42) Pozdrawiam wszystkich serdecznie i życzę Radosnego Alleluja!