Skocz do zawartości


Zdjęcie
- - - - -

Lukier Do Ciast - Pączków


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
Brak odpowiedzi do tego tematu

#1 teresap

teresap

    Przyjaciel Smacznego

  • Aktywni Smakowicze
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 588 postów
  • Płeć:Kobieta

Napisano 19.02.2009 - 23:46

Przepis mam ze strony , ale nie umiem jej wstawić to kopiuje
http://www.kobieta.pl/gotowanie/wokol-stolu/zobacz/artykul/sama-zrob-lukier/



Możesz dowolnie zmieniać jego kolor i smak! Lukier będzie czerwony, gdy dodasz do niego łyżkę syropu z malin; pięknego, żółtego koloru nabierze po wymieszaniu ze szczyptą kurkumy, a zielonego - kiedy połączysz go z łyżką soku ze szpinaku.
1
Do miseczki wlej 2 białka, roztrzep je widelcem. Wsyp 20 dag cukru pudru, wymieszaj energicznie drewnianą łyżką. Dolej łyżkę przegotowanej i ostudzonej wody i ucieraj tak długo, aż masa będzie idealnie gładka i szklista.

2
Lukier przypraw sokiem wyciśniętym z połowy cytryny. Możesz także wymieszać go z 2 łyżkami soku z pomarańczy albo kilkoma kroplami olejku migdałowego, waniliowego, rumowego albo 2 łyżeczkami czystego rumu.

3
Lukier nie musi być biały, w bardzo prosty sposób można go zabarwić. Najmocniejsze i najbardziej zróżnicowane kolory uzyskasz, stosując barwniki spożywcze. Bardziej pastelowe barwy – gdy dodasz owocowe syropy.

Robiłam go ostatnio bez przekonania , ale miło mnie zaskoczył, teraz będę go zawsze robić.
POLECAM









Similar Topics Collapse

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych


Zmień widoczność shoutboxa Shoutbox Otwórz w nowym oknie

@  Dorota : (31 marzec 2014 - 11:27) wyspani po ostatniej zmianie czasu??
@  Dorota : (31 marzec 2014 - 11:27) bo ja nie
@  Dorota : (31 marzec 2014 - 11:27) brakuje mi tej godzinki... albo i więcej ;)
@  Dorota : (31 marzec 2014 - 11:27) pogoda też taka sobie
@  Dorota : (31 marzec 2014 - 11:27) zachęca tylko do spania
@  Dorota : (31 marzec 2014 - 11:28) ale weekend był piękny
@  Dorota : (31 marzec 2014 - 11:28) słońce grzało, a grzało - super pogoda na spacery :)
@  Dorota : (31 marzec 2014 - 11:28) pozdrawiam i miłego dnia życzę :)
@  Peerph : (31 marzec 2014 - 18:53) Gdzie najlepiej sie kierowac na studia gastronomiczne w stolicy i okolicy ?
@  AnnaK : (01 kwiecień 2014 - 12:19) Podałam Ci SGGW w W-wie. Z Google nie chcesz skorzystać, więc zatrudnij się w restauracji z dobrą kuchnią i w myśl zasady praktyka czyni mistrza ucz się zawodu w ten sposób.
@  Peerph : (01 kwiecień 2014 - 21:11) Dziekuje, ale odpisalem Ci tez godnie. Przeciez na cala stolice nie moze byc tylko jedna uczelnia godna polecenia. Mi nie chodzi glownie o umiejetnosci, a raczej o to, co lepiej bedzie dla przyszlego pracodawcy, bo, ze by dobrze gotowac nie trzeba sie az tak trudzic, jak sie ma jakies juz umiejetnosci.
@  Dorota : (17 kwiecień 2014 - 11:55) Witajcie :)
@  Dorota : (17 kwiecień 2014 - 11:56) Jak tam u Was przygotowania do Świąt??
@  Dorota : (17 kwiecień 2014 - 11:56) ja już "prawie" wszystko posprzątałam ;)
@  Dorota : (17 kwiecień 2014 - 11:56) teraz przygotowuję sobie listę świątecznych potraw
@  Dorota : (17 kwiecień 2014 - 11:56) potem zakupy
@  Dorota : (17 kwiecień 2014 - 11:57) a jutro zawijam rękawy i wchodzę do kuchni.... pffffff ;)
@  AngelaAniela : (17 kwiecień 2014 - 12:41) Witaj! Niestety mam już jutro gości, juz dziś muszę zabrac się do gotowania, lasagne z karczochami.... ale w sobotę chcę zabrać się za Twoje Coasto, Dorotko, warstwowe z toffi, więc kombinuje nad tym toffi...
@  AngelaAniela : (17 kwiecień 2014 - 12:41) (nie jestem w stanie kupić mleko skondensowane, też chrzanu nie ma!!!)
@  AngelaAniela : (17 kwiecień 2014 - 12:42) Pozdrawiam wszystkich serdecznie i życzę Radosnego Alleluja!