Pączki Problem
Rozpoczęty przez
Gość_blazejpcp_*
, 10.01.2010 15:04
4 odpowiedzi w tym temacie
#1 Gość_blazejpcp_*
Napisano 10.01.2010 - 15:04
dzis decyduje sie na zrobienie paczkow. ostatnim razem jednak mialem problem z gotujacym i pieniacym sie olejem. moze wie ktos czym to moze byc spowodowane? olej prawie wyplywal z garka
Napisano 10.01.2010 - 17:33
Unikaj podsypywania maka mozesz tez dodac troszke spirytusu lub octu do ciasta lub do oleju (jak do oleju to koniecznie trzeba zakryc garnek pokrywa bo bedzie strzelalo i to mocno, pozniej przestanie), podobno mozna tez dodac kawalek surowego ziemniaka i jak sie usmazy to wyjac i dodac nastepny kawalek ale nie wiem czy to pomaga, powodzenia! Ps.smalec sie mniej pieni.
Napisano 10.01.2010 - 18:18
Olej kipi i pieni się jeżeli smażysz w nim coś, np. pączki podsypane zbyt dużą ilością mąki podczas formowania.
Pozdrawiam, Katarzyna 

Napisano 17.01.2012 - 12:30
ja zamieniłam olej na smalec. Zdecydowanie lepiej się pączki smażą i nic się nie pieni. Dodatkowego, do zimnego jeszcze tłuszczu dodaję kieliszek spirytusu
Napisano 17.01.2012 - 13:09
Moja babcia też zawsze smażyła pączki, oponki i faworki właśnie na smalcu, bo mówiła że jest najlepszy. I zawsze go sobie chwaliła, no i chwali do dzisiaj 
Wydaje mi się, że olej pieni się też jak jest za gorący, a to też jest nie za dobre dla pączków, bo one szybko się rumienią, wręcz palą, a w środku są surowe.
Wydaje mi się, że olej pieni się też jak jest za gorący, a to też jest nie za dobre dla pączków, bo one szybko się rumienią, wręcz palą, a w środku są surowe.
Zapraszamy do zapoznania się z naszymi przepisami w extra formie na extra.smaczny.pl
Dlaczego warto? Masz więcej przepisów (ponad 4110). Masz dodatkowe informacje o przepisach (m.in. liczbę kalorii, liczbę porcji, trudność i czas wykonania) oraz dużo ciekawych i sprawdzonych porad (ponad 1280). Możesz dodawać swoje przepisy tworząc swoją Internetową Książkę Kucharską. Oglądasz całą stronę (i nasze forum) bez reklam! I wiele więcej...
Sprawdź teraz extra.smaczny.pl...
Dlaczego warto? Masz więcej przepisów (ponad 4110). Masz dodatkowe informacje o przepisach (m.in. liczbę kalorii, liczbę porcji, trudność i czas wykonania) oraz dużo ciekawych i sprawdzonych porad (ponad 1280). Możesz dodawać swoje przepisy tworząc swoją Internetową Książkę Kucharską. Oglądasz całą stronę (i nasze forum) bez reklam! I wiele więcej...
Sprawdź teraz extra.smaczny.pl...