Jest efektowne i pyszne - chciałabym je odtworzyc w domu na imprezkę. Ciasto było ciemne (biszkopt?) przełożone 2 albo 3 cienkimi paskami jasnej masy (chyba budyniowej) na górze maliny zatopione w czerwonej galaretce.
Macie pomysł jak je wykonać? A może ktoś zna te ciasto?
P.S. Czym zastąpić maliny, nie znalazłam mrożonych (szukałam w Netto, małym Tesco i w małych butikach prywatnych)
Ciasto Z Cukierni - Pomóżcie Mi Je Odtworzyć. Ciemne, Z Masą I Galaretka Z Malinami
Rozpoczęty przez rossi, 03.02.2012 16:39
4 odpowiedzi w tym temacie
Napisano 03.02.2012 - 16:39
Napisano 06.02.2012 - 11:50
Co do ciasta,to raczej nie pomogę,bo nie potrafię tak bez "kosztowania" doradzic.
A maliny można czasem w marketach kupic takie w słoikach,w "sosie własnym"
A maliny można czasem w marketach kupic takie w słoikach,w "sosie własnym"
Napisano 06.02.2012 - 13:34
Też nie jadłam, ale ma taką propozycję: 
Upiec kakaowy biszkopt z 6-7 jajek, upiec go dzień wcześniej, a na drugi dzień dopiero przekroić na 2 lub 3 części, wtedy się lepiej kroi i nie kruszy się tak, warto go przekrawać długim ostrym nożem (najlepiej z ząbkami);
Krem budyniowy z dodatkiem rumu (ostatnio robiłam, pycha) bądź bita śmietana z dodatkiem adwokata;
Maliny można też zastąpić truskawkami (ostatnio kupowałam mrożone w Tesco);
Potem po złożeniu ciasta, warto go włożyć do lodówki na około 24 godziny.
Powodzenia, jak upieczesz to ciasto to pochwal się na forum
Pozdrawiam
Powodzenia, jak upieczesz to ciasto to pochwal się na forum
Pozdrawiam
Zapraszamy do zapoznania się z naszymi przepisami w extra formie na extra.smaczny.pl
Dlaczego warto? Masz więcej przepisów (ponad 4110). Masz dodatkowe informacje o przepisach (m.in. liczbę kalorii, liczbę porcji, trudność i czas wykonania) oraz dużo ciekawych i sprawdzonych porad (ponad 1280). Możesz dodawać swoje przepisy tworząc swoją Internetową Książkę Kucharską. Oglądasz całą stronę (i nasze forum) bez reklam! I wiele więcej...
Sprawdź teraz extra.smaczny.pl...
Dlaczego warto? Masz więcej przepisów (ponad 4110). Masz dodatkowe informacje o przepisach (m.in. liczbę kalorii, liczbę porcji, trudność i czas wykonania) oraz dużo ciekawych i sprawdzonych porad (ponad 1280). Możesz dodawać swoje przepisy tworząc swoją Internetową Książkę Kucharską. Oglądasz całą stronę (i nasze forum) bez reklam! I wiele więcej...
Napisano 07.02.2012 - 13:52
Upiekłam i nie wyszło to samo niestety, nawet nie przypominało tamtego smak... naszukałam sie malin i nic, kupiłam zatem truskawki. Biszkopt wyszedł jasny mimo dodania 2 łyżek kakao. Zrobiłam masę budyniową, trochę więcej cukru następnym razem dam bo za mało słodkie ogólnie wyszło.
I bez malin te ciasto nie wyjdzie. Chyba spróbuje podpytać w cukierni jak będę miała okazję, może coś się dowiem.
Dzięki za rady!
I bez malin te ciasto nie wyjdzie. Chyba spróbuje podpytać w cukierni jak będę miała okazję, może coś się dowiem.
Dzięki za rady!
Napisano 07.02.2012 - 14:24
Aha, o to szkoda, że nie wyszło...
Popytaj może zdradzą rąbek tajemnicy, chociaż mały
A co do kakao to najlepsze jest Decomorreno, przynajmniej dla mnie, jest intensywne.
Biszkopty warto też nasączyć ponczem, np. herbatą z rumem. Wtedy ciasto jest lepsze
Może jest na stronie cukiernik?
Pozdrawiam
Popytaj może zdradzą rąbek tajemnicy, chociaż mały
A co do kakao to najlepsze jest Decomorreno, przynajmniej dla mnie, jest intensywne.
Biszkopty warto też nasączyć ponczem, np. herbatą z rumem. Wtedy ciasto jest lepsze
Może jest na stronie cukiernik?
Pozdrawiam
Zapraszamy do zapoznania się z naszymi przepisami w extra formie na extra.smaczny.pl