Gość Wiki_18 Opublikowano 10 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 10 Kwietnia 2005 Składniki: Ciasto: 300 g mąki pszennej 2-4 żółtek 2 łyżki śmietany 1 łyżka cukru tłuszcz do formy Krem: ½ szklanki syropu truskawkowego 1 szklanka kefiru 250 g masła roślinnego 100 g cukru pudru Do dekoracji: 300 g truskawek 1 cukier puder Sposób wykonania: · Składniki na ciasto zagnieść. Wstawić na 2 godziny do lodówki. Schłodzone ciasto rozwałkować. Posługując się talerzykiem, wykroić z niego 9 placków. Plackami wyłożyć wysmarowaną tłuszczem formę z dołkami. · Spód ciastek wyłożyć pergaminem, nasypać po łyżce suchej fasoli. Resztę ciasta pokroić w romby. Ponakłuwać. Ułożyć na wysmarowanej tłuszczem blasze. Ciasta i placek piec 15 min w 200 stopniach C. Wystudzić. · Masło utrzeć z cukrem na gładką masę. Wlewać kefir, jednocześnie miksując, aż powstanie gęsty krem. Wymieszać go z syropem truskawkowym. Masą napełnić foremki. Udekorować truskawkami i rombami z ciasta. Posypać cukrem pudrem. ;-) Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.