Skocz do zawartości

Karp Faszerowany


kaya

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć forumowicze! :roll: Od kilku lat na Wigilię (i nie tylko) przygotowyję tego karpia. Na początku nie cieszył się szczególnym zainteresowaniem, dopóki zamiast na zimno zaczęłam podawać go na ciepło. Wszyscy zasiadający przy świątecznym stole rezerwują na niego miejsce w swoich biednych żołądkach. KARP FASZEROWANY Potrzebny będzie żywy karp. Podobno najlepsze są sztuki nie ważące wiecej niż 1,5 kg. Po uprzednim uśmierceniu rybę sprawiamy i rzecz jasna moczymy. Naszą ofiarę nacieramy kucharkiem. Jezeli pozostawimy tak przygotowanego karpia na godzinę, po upieczeniu będzie smaczniejszy. W skład farszu wchodzą: *pieczarki - od 30-50 dag. Ugotować i pokroić. *ryż - ok.0,5 szk. Gotujemy na miękko *drobno pokrojony por - zielona część jest bardziej aromatyczna. Powiedzmy ok. 0,5 szk. Wszystkie składniki mieszamy i doprawiamy kucharkiem. Farszem wypełniamy rybę i zaszywamy. Wkładamy do naczynia żaroodpornego lub na zwykłą blaszkę, dorzucamy 3/4 kostki masła (bezzwzględnie!!) i wstawiamy do bratnika, nagrzanego na 150 stop. Zapiekamy przez godzinę, od czasu do czasu polewając karpia masłem z brytfanki. Przed upływem czasu pieczenia temperaturę zwiększamy do 180 stop. aby rybka się ładnie przypiekła. I gotowe! Pozostaje już tylko wszystkim życzyć smacznego! Pozdrawiam wszystkich! kaya

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    • Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.