kondi Opublikowano 27 Czerwca 2008 Zgłoś Opublikowano 27 Czerwca 2008 Rostbef ok 1.5 kg rostbefu w jednym kawałku ,ważne by odleżała ok 0,5h w temperaturze pokojowej . nacina się delikatnie skórkę( ten tłuszcz na górze) - w kratkę , piekarnik nagrzewam do temperatury 225*C i mięso należy umieścić w brytfance na dole piekarnika skóra do dołu , dolej troszkę wody na dno i po 20 minutach wyjmij i piekarnika zmniejsz do 175*C Mięso odwróć tłuszczem do góry wytrzyj ręcznikiem papierowym górę . Posmaruj trochę masłem i posyp grubą solą ok 3 łyżki soli i sporo świeżo mielonego pieprzu można posypać troszkę czosnkiem suszonym . Następnie wstaw mięso na dół do piekarnika na ok 45 minut gdy mięso osiągnie temperaturę 60-65 *C (mierzy się specjalnym termometrem do mięsa) należy wyjąć owinąć folią aluminiową i pozostawić na ok 20 minut by mięso doszło , jeżeli wyciągniesz za wcześnie i zaczniesz kroić i sprawdzać przed odleżeniem to przy krojeniu będą uciekać soki także ważne jest by mięso odleżało . pieczeń będzie krucha ,należy ją kroić w cienkie plastry . Uwielbia ja cała moja rodzina , pozdrawiam i życzę udanego gotowania :D ;) :) tak powinno wyglądać mięso po upieczeniu różowe i soczyste Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi