Dziś moja Mamcia obchodzi podwójne święto: imieniny i urodziny.. pięćdziesiąte! Na tak wyjątkową okazję szukałam wyjątkowego ciasta. Miał być okrągły tort, ale ze względu na ilość gości zdecydowałam się upiec w tradycyjnej prostokątnej formie. Znalazłam ciekawy przepis i zmodyfikowałam go według swoich upodobań... kremy zrobiłam już zupełnie inne niż w oryginalnym przepisie, gdzie był jeden budyniowy (u mnie dwa kremy własnego pomysłu). 
Bardzo zachęcam do wypróbowania! Ciasto jest trochę pracochłonne, ale naprawdę smaczne. No, i warstwa serowa.. a sernik to moje ulubione ciacho :) 
 
Ciasto kakaowe: 
25 dkg margaryny 
3 łyżki kakao 
1 szkl cukru 
4-5 łyżek mleka 
1 3/4 szkl mąki  
5 żółtek (białka na pianę) 
2 łyżeczki proszku do pieczenia 
Margarynę, mleko, cukier i kakao zagotować, zdjąć z ognia i ostudzić. Następnie wbijać po jednym żółtku i dobrze wymieszać, wsypać mąkę, proszek do pieczenia i znów dokładnie wymieszać, na końcu ubić pianę z 5 białek i delikatnie połączyć z ciastem. Wylać na wysmarowaną i wyłożoną papierem blaszkę. 
 
Beza kokosowa: 
5 białek 
20 dkg cukru 
20 dkg kokosu 
Ubić białka z cukrem, dodać wiórki kokosowe i wylać na ciasto ciemne, razem piec w temp. 200 st. przez około 50 minut.Po ostudzeniu przekroić wzdłuż na pół i zdjąć papier ze spodniej warstwy. 
 
Warstwa serowa:  
60 dkg sera śmietankowego (u mnie "Pacynka") 
15 dkg masła 
30 dkg cukru pudru lub 25 dag zwykłego kryształu 
6 jaj 
1 łyżka budyniu waniliowego lub śmietankowego 
1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia  
sok z połowy cytryny  
można dać kilka kropel olejku pomarańczowego 
Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę, dodawać po jednym żółtku i ucierać aż do białości, dodać ser i dobrze utrzeć, następnie budyń, sok z cytryny i na końcu ubite białka. Masę wyłożyć na wysmarowaną i wyłożoną papierem blaszkę. Piec w temp 180 ? 200 stopni przez około 50 minut.Po ostudzeniu zdjąć papier z ciasta. 
 
Krem (podstawa):  
1/2 litra mleka 
2 łyżki mąki pszennej 
2 łyżki mąki ziemniaczanej 
cukier waniliowy, 3 żółtka 
? szklanki cukru,  
1,5 kostki masła 
Ugotować z tych składników budyń, wystudzić i utrzeć z masłem na pulchną masę. 
To jest krem podstawowy, na bazie którego można dodawać inne składniki i stworzyć własny krem o dowolnym smaku. Ja tą masę podzieliłam na 2 części i zrobiłam 2 różne kremy: 
1) krem kawowy z orzechami - dodać 1 łyżeczkę suchej kawy sypanej, posiekane grubo orzechy laskowe w karmelu (około 10 dag) oraz 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej zalanej odrobiną gorącej wody (ostudzić i wlać do kremu). Na końcu dodać 2 łyżki spirytusu (ja dodatkowo dosypałam jeszcze trochę mleka w proszku) 
2) krem czekoladowy - roztopiłam w garnuszku 10 cukierków Dumle (czekoladowe z nadzieniem toffi) dodając 5 łyżek mleka i kilka kostek gorzkiej czekolady. Po ostudzeniu wlałam do kremu i zmiksowałam. Na końcu dodałam 2 łyżki spirytusu i 2 łyżki mleka w proszku. 
 
Wykonanie:  
Ciasto kakaowo - kokosowe przekroić na pół i złożyć całość w następujący sposób: 
1. ciasto kakaowo - kokosowe 
2. krem kawowy z orzechami 
3. warstwa serowa 
4. krem czekoladowy 
5. ciasto kakaowo - kokosowe<br style=""> Całość polać polewą czekoladową i dowolnie udekorować. 
 
Smacznego! Na zachętę kilka fotek: 
 
  
 
  
 
 
 
<br style="">