Ciasto kruche
4 szklanki mąki
1 szklanka cukru pudru
2 jaja +3 żółtka
3 łyżeczki proszku do pieczenia
30 dag margaryny
2 łyżki kwaśnej śmietany
Ciasto zagnieść,podzielić na 3 części i upiec-każdą na złoty kolor.
Masa serowa
1/2 kg sera białego mielonego
1 jajo
1 czubata łyżka masła
1 szklanka cukru pudru
1/3 szklanki mleka
1 czubata łyżka budyniu śmietankowego
Ser utrzeć z cukrem,masłem i jajkiem,zagotować-dodać budyń rozpuszczony w mleku- jeszcze chwilkę gotować.
Masa jabłkowa
1 kg jabłek
1 galaretka cytrynowa
cukier do smaku
Jabłka obrać,zetrzeć na tarce i przesmażyć dodać galaretkę i mieszając rozpuścić.
Masa orzechowa
20 dag masła lub dobrej margaryny
15 dag orzechów mielonych
1/2 szklanki mleka
4 łyżki cukru
alkohol do smku -ja dałam adwokat
Orzechy zalać mlekiem,wsypać cukier i zagotować chwilę ,masło utrzeć dodając zimną masę.
Układamy w ten sposób
placek-gorąca masa serowa-placek-masa z jabłek-placek-masa orzechowa-dekoracja dowolna.