Zapiekanka 
makaronowa ze szpinakiem w sosie serowym czyli: 
Przepyszna, delikatna rozpływająca się w ustach zapiekanka makaronowa ze 
wspaniałym aromatycznym szpinakiem z dodatkiem czosnku a wszystko w delikatnym 
sosie serowym. 
Składniki:  
Puszka pomidorów 400 gram 
Szpinak mrożony 450 gram 
Makaron 250 gram 
Czosnek 2 ząbki 
Śmietana 18 % 100 gram 
Serek topiony 100 gram 
Margaryna do smażenia 50 gram 
 Przygotowanie składników: 
Śmietanę rozcieramy razem z topionym serkiem na gładką masę. 
Makaron gotujemy przez 4 minuty. 
  
  
wiecej tanich i pysznych przepisow na stronie: https://nieprzesol.pl/ 
  
  
Następnie: 
1. Gotujemy makaron 
przez 4 minuty,  makaron musi tylko lekko się podgotować. Nie chcemy aby 
makaron na końcu naszego dania był zbyt rozgotowany. 
2. Na rozgrzany tłuszcz 
przeciskamy przez praskę 2 ząbki czosnku (uwielbiam zapach smażonego czosnku), 
uważajmy żeby czosnek się nie przypalił bo będziemy musieli zacząć od początku. 
Wystarczy 30 sekund aby czosnek oddał swój aromat i smak do tłuszczu. 
3.  Następnie dodajemy 
mrożony szpinak, ja go kupiłem w biedronce bo jest dość tani w stosunku do 
jakości. 
4. Szpinak smażymy tak 
długo aż się cały rozmrozi i dodajemy puszkę pomidorów. 
5. Pomidory lekko 
rozdrabniamy widelcem na mniejsze kawałki i dodajemy sól i pieprz do smaku. 
6. Całość chwilę 
obsmażamy, wystarczy 5 minut. 
7. Możemy już rozgrzać 
piekarnik do 180 stopni. 
8. Następnie w naczyniu 
żaroodpornym lub brytfannie układamy warstwowo: szpinak podsmażony z pomidorami 
(połowę tego co mamy), makaron (całość), masa śmietanowo-serowa(całość) i 
resztę szpinaku. 
9. Jeżeli chcecie na 
wierzch szpinaku można dodać pokrojony w plasterki pomidor (lecz nie jest to 
konieczne), jednak koniecznie na wierzch musimy zetrzeć żółty ser, lub 
poukładać w plasterkach. 
10. Zapiekankę wkładamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy pod przykryciem 
około 20 minut 
  
  
wiecej tanich i pysznych przepisow na stronie: https://nieprzesol.pl/