Gość Opublikowano 29 Lipca 2005 Zgłoś Opublikowano 29 Lipca 2005 Wątróbka smażona z cebulką 1 kg wątróbki drobiowej, 2 kwaśne jabłka, 4 cebule, 4 ząbki czosnku, 1 łyżeczka majeranku, pół łyżeczki kminku, mąka, olej, sól, pieprz Wątróbkę czyścimy, obieramy z błon i dzielimy na mniejsze kawałki - nie kroimy! Obtaczamy w mące i smażymy na rozgrzanym oleju 3-5 minut z każdej strony. Po zmianie stron solimy i pieprzymy, dodajemy posiekany czosnek i majeranek. Kiedy wątróbka jest już usmażona dodajemy pokrojoną w plastry cebulę i całość kilka minut dusimy. Jabłka kroimy w plastry i układamy na dnie blachy lub naczynia do zapiekania. Na nich układamy wątróbkę. Całość smażymy lub zapiekamy 5-10 minut. Przed wydaniem można potrawę polać kieliszkiem calvadosu i podpalić. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.