Skocz do zawartości
Forum Kulinarne Smaczny.pl
TrendCenter_pl

Kartacze

Rekomendowane odpowiedzi

Danie dla miłośników kuchni Kresów Wschodnich. Składniki: 2 kg ziemniaków, 0,5 kg mięsa mielonego wołowo-wieprzowego, 1 jajko, cebula, czerstwa bułka, sól, pieprz, świeża słonina i cebula na okrasę. Wykonanie: ziemniaki obrać. 1/3 ugotować, 2/3 zetrzeć na tarce, mocno odcisnąć w lnianej ściereczce, sok zachować. Mięso przygotować jak na kotlety mielone (namoczona i odciśnięta bułka, jajko, sól, pieprz, cebula) z tym, że cebuli nie kroić w kostkę, a zetrzec na tarce. Ugotowane ziemniaki rozgnieść na puree, połączyć z surowymi, dodać sól. Ostrożnie zlać sok z utartych ziemniaków, a osadzony na dnie naczynia krochmal zebrać i dodać do masy ziemniaczanej. Ugnieść jednolite ciasto. Kawałki wielkości małego jajka rozpłaszczać, nakładać mięso, zalepiać, formować kule (jak knedle). Wkładać do osolonego wrzątku, gotować około 10 minut od wypłynięcia. Słoninę pokroić w kostkę, stopić na patelni, dodać pokrojoną w kostkę cebulę, zrumienić. Ugotowane kartacze polać okrasą i podawać. W niektórych regionach do mięsa dodają majeranek i czosnek, ale to już kwestia upodobania. To danie można jeść, i jeść, i jeść...

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.


  • Przeglądający   0 użytkowników

    Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.