Skocz do zawartości
TrendCenter_pl

Flaki

Rekomendowane odpowiedzi

Czy ktoś jeszcze robi je w domu? Jest to danie pracochłonne, ale przyrządzone we własnej kuchni od podstaw nie ma sobie równych. Składniki: 2-3 ogony wołowe, 2 kg przedżołądków wołowych, 2 pęczki włoszczyzny, liście laurowe, ziele angielskie, imbir, czosnek, majeranek, sól, pieprz. Wykonanie: nastawić w garnku rosół z ogonów wołowych, gotować jak zwykły rosół z włoszczyzną, zielem i liśćmi. Przedżołądki wyszorować, zalać w drugim garnku wodą, zagotować. Odlać wodę, nalać nową, zagotować, znów odlać. Zalać po raz trzeci, zagotować, zmniejszyć ogień i gotować do miękkości (około 3 godzin). Zlać wodę, przedżołądki przestudzić i pokroić w paski. Zalać niedużą ilością rosołu, żeby nie wyschły. Ogony wołowe wyjąć, obrać z mięsa. Włoszczyznę wyjąć. Marchew, pietruszkę i seler pokroić w kostkę. Mięso z ogonów i warzywa wrzucić do rosołu, włożyć pokrojone flaki, razem gotować jeszcze około pół godziny od zawrzenia. Doprawić solą, pieprzem, imbirem, czosnkiem i majerankiem. Podawać ze świeżą, chrupiącą bułką. Drugiego dania można już nie jeść...

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.


  • Przeglądający   0 użytkowników

    Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.