Gość Opublikowano 29 Lipca 2005 Zgłoś Opublikowano 29 Lipca 2005 Paprykarz z kurczaka 1 kurczak lub 4 piersi, 200 ml wywaru (może być z kostki), 200 ml śmietany, 2 cebule, 4 ząbki czosnku, 3 różnokolorowe papryki, 3-4 pomidory lub 500 g pomidorów w zalewie, 1 łyżka słodkiej papryki, 1 łyżka majeranku, szczypta mielonego kminku, olej, sól, ew. ostra papryka Kurczaka dzielimy na części. Czosnek siekamy, ucieramy z solą, kminkiem, majerankiem i odrobiną oleju. Tak powstałą zaprawą nacieramy mięso i odstawiamy na minimum godzinę w chłodne miejsce. W tym czasie siekamy w kostkę cebulę, paprykę kroimy w paski, a pomidory sparzamy, obieramy ze skórki i kroimy na ćwiartki. W rondlu podgrzewamy olej i obsmażamy na nim kawałki kurczaka, kiedy się zrumieni dodajemy cebulę, paprykę i pomidory. Wszystko razem dusimy ok. 15 minut. Zmniejszamy ogień, dosypujemy słodką paprykę i dolewamy wywar i śmietanę. Mieszamy i dusimy ok. 15 minut. Doprawiamy do smaku. Dekorujemy łyżką gęstej śmietany lub jogurtu. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.