NiePrzesol Opublikowano 14 Maja 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Maja 2013 Zapiekanka makaronowa ze szpinakiem w sosie serowym czyli: Przepyszna, delikatna rozpływająca się w ustach zapiekanka makaronowa ze wspaniałym aromatycznym szpinakiem z dodatkiem czosnku a wszystko w delikatnym sosie serowym. Składniki: Puszka pomidorów 400 gram Szpinak mrożony 450 gram Makaron 250 gram Czosnek 2 ząbki Śmietana 18 % 100 gram Serek topiony 100 gram Margaryna do smażenia 50 gram Przygotowanie składników: Śmietanę rozcieramy razem z topionym serkiem na gładką masę. Makaron gotujemy przez 4 minuty. wiecej tanich i pysznych przepisow na stronie: https://nieprzesol.pl/ Następnie: 1. Gotujemy makaron przez 4 minuty, makaron musi tylko lekko się podgotować. Nie chcemy aby makaron na końcu naszego dania był zbyt rozgotowany. 2. Na rozgrzany tłuszcz przeciskamy przez praskę 2 ząbki czosnku (uwielbiam zapach smażonego czosnku), uważajmy żeby czosnek się nie przypalił bo będziemy musieli zacząć od początku. Wystarczy 30 sekund aby czosnek oddał swój aromat i smak do tłuszczu. 3. Następnie dodajemy mrożony szpinak, ja go kupiłem w biedronce bo jest dość tani w stosunku do jakości. 4. Szpinak smażymy tak długo aż się cały rozmrozi i dodajemy puszkę pomidorów. 5. Pomidory lekko rozdrabniamy widelcem na mniejsze kawałki i dodajemy sól i pieprz do smaku. 6. Całość chwilę obsmażamy, wystarczy 5 minut. 7. Możemy już rozgrzać piekarnik do 180 stopni. 8. Następnie w naczyniu żaroodpornym lub brytfannie układamy warstwowo: szpinak podsmażony z pomidorami (połowę tego co mamy), makaron (całość), masa śmietanowo-serowa(całość) i resztę szpinaku. 9. Jeżeli chcecie na wierzch szpinaku można dodać pokrojony w plasterki pomidor (lecz nie jest to konieczne), jednak koniecznie na wierzch musimy zetrzeć żółty ser, lub poukładać w plasterkach. 10. Zapiekankę wkładamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy pod przykryciem około 20 minut wiecej tanich i pysznych przepisow na stronie: https://nieprzesol.pl/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Libercio Opublikowano 16 Maja 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Maja 2013 Zaciekawiła mnie ta zapiekanka, ale niestety nie lubię szpinaku.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.