Gość Opublikowano 3 Sierpnia 2005 Zgłoś Opublikowano 3 Sierpnia 2005 Fasola zapiekana Składniki: 675 g grubej fasoli 1 1/2 szklanki brązowego cukru 1 szklanka melasy 4 szklanki soku pomidorowego pieprz ziele angielskie 1 1/2 łyżeczki musztardy 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka papryki 2 łyżki masła 1 cebula , drobno pokrojona 115 g boczku , pokrojonego w kostkę Sposób wykonania: Zalać fasolę wodą, odstawić na noc. Odlać resztę wody, zalać świeżą. Gotować na małym ogniu do miękkości. Podgrzać piekarnik do temp 150 C Odsączyć fasolkę , przepłukać zimną wodą. Wyłożyć do miski. Zmieszać ze sobą cukier, melasę, sok pomidorowy i przyprawy. Polać fasolę, dokładnie wymieszać. Rozgrzać masło w rondlu i poddusić cebulę do miękkości . Dodać do fasoli cebulę razem, z boczkiem , wymieszać. Wyłożyć do dużej brytfanny . Przykryć i piec w piekarniku przez 3 godziny. Okryć i piec jeszcze 30 minut. Jeśli fasola jest zbyt wysuszona dodać nieco wody. Podawać na zimno lub gorąco. 10 porcji. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.