Skocz do zawartości
Forum Kulinarne Smaczny.pl
meskakuchnia

Krem Z Pieczonego Kalafiora Z Sosem Chimichurri

Rekomendowane odpowiedzi

Danie dla 4 osób

Składniki:
różyczki z jednego kalafiora
1 por (tylko biała część)
1 cebula
2 łodygi selera naciowego
750ml bulionu warzywnego
1/2 ząbka czosnku
50g parmezanu
2 łyżki śmietany
oliwa z oliwek
2 łyżki masła
sól


Sos Chimichurri
1 papryczka chili
2 ząbki czosnku
pęczek kolendry
2 łyżki liści mięty
5-6 łyżek oliwy z oliwek
Sok z 1/2 cytryny
sól


Przepis Kulinarny:
Przygotowanie zupy zacznij od wykonania sosu Chimichurri.

Bardzo drobno pokrój chili, czosnek oraz liście kolendry i mięty.

Pokrojone warzywa i zioła przenieś do miseczki dodaj oliwę z oliwek oraz sok z cytryny i dopraw odrobiną soli.

Wymieszaj bardzo dokładnie wszystkie składniki i sos jest już gotowy.

Jeżeli sos będziesz wykonywał z blenderze lub użyciu innego miksera dodaj do sosu tylko połowę czosnku oraz papryczki chili (będą bardziej rozdrobnione, a co za tym idzie ich smak i aromat będzie intensywniejszy od ręcznego krojenia)

Rozgrzej piekarnik do 220 stopni.
Na blachę do pieczenia wyłożoną folią aluminiową rozłóż równomiernie różyczki kalafiora. Kalafior dopraw odrobiną soli i polej odrobiną oliwy z oliwek.

Tak przygotowany kalafior umieść w piekarniku i piecz przez 5 minut. Po upływie tego czasu zmniejsz temperaturę do 160 stopni i piecz przez kolejne 10 minut.

Do ustawionego garnka na ogniu wrzuć masło oraz łyżkę oliwy. Teraz dodaj do garnka pokrojone warzywa: cebulę, por, czosnek, seler naciowy i smaż wszystko przez około 8 minut na niewielkim ogniu.
Później do warzyw znajdujących się w garnku dodaj upieczonego kalafiora i smaż przez kolejne 2 minuty.

Wszystkie warzywa zalej gorącym bulionem ale tylko do wysokości warzyw. Gotuj wszystko na średnim ogniu przez około 15 minut.

Gdy warzywa będą miękkie wyłącz zupę i zmiksuj ją za pomocą „żyrafy” tak aby otrzymać jednolitą masę.

Dodaj śmietanę, starty parmezan oraz dopraw odrobiną soli i ponownie zmiksuj zupę.

Gorącą zupę przenieś na talerze i przed podaniem polej odrobiną sosu Chimichurri.

http://www.meskakuchnia.com/przepisy-kulinarne/zupy/krem-kalafior-por-sos-chimichurri

post-30698-0-32884600-1391426425_thumb.j

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się

  • Przeglądający   0 użytkowników

    Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

×

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.