Skocz do zawartości

meskakuchnia

Smakowicze
  • Liczba zawartości

    30
  • Rejestracja

  • Ostatnia wizyta

  • Wygrane w rankingu

    2

Ostatnia wygrana meskakuchnia w dniu 25 Lutego 2014

Użytkownicy przyznają meskakuchnia punkty reputacji!

Reputacja

5 Neutralny

O meskakuchnia

  • Tytuł
    Stały bywalec

Informacje o użytkowniku

  • Płeć
    Mężczyzna
  1. Danie dla 2 osób Składniki: 250g makaronu typu „Bavette” 1/2 dużego kopru włoskiego 2 ząbki czosnku 4 pomidory lub 1 puszka(450ml) pomidorów bez skórki 1/2 lub 1/4 papryczki chili (ilość uzależniona od wielkości papryczki) 4 listki anchois 2 płaski łyżki bułki tartej sok i skórka z 1/4 cytryny parmezan oliwa z oliwek sól Przepis Kulinarny: Drobno pokrój czosnek i papryczkę chili i wrzuć wszystko na rozgrzaną patelnię. Dodaj 2 łyżki oliwy, sok z cytryny oraz umieść anchois i bułkę tartą. Dopraw wszystko odrobiną soli i smaż wszystko na niewielkim ogniu przez 4 minuty. Teraz
  2. Bardzo prosta w przygotowaniu sałatka śledziowa, z niezwykłym śródziemnomorskim aromatem suszonych pomidorów, rozmarynu, oliwek oraz kaparów. Przepis dla 6 osób Składniki: 600g śledzia typu „Matjas” 60g suszonych pomidorów 80g czarnych oliwek 20g kaparów ¼ pęczka świeżego rozmarynu 500ml oleju kujawskiego Przepis Kulinarny: Przygotowanie śledzi zacznij od pokrojenia suszonych pomidorów oraz oliwek i podziel je na 3 równe części. Filety śledziowe pokrój wszerz w paski o grubości około 2 cm. Pokrojonego śledzia również podziel na 3 równe części. Przenieś pierwszą część pokrojony
  3. Uwielbiam aromatyzowaną oliwę ;). Do oliwy dodaje rozgnieciony rozmaryn, orzechy włoskie, chili lub czosnek z odrobiną skórki z cytryny.
  4. Propozycja kremu z marchwi. Tym razem połączyłem ostry i intensywny smak świeżego imbiru oraz papryczki chili ze słodyczą miodu i soku z pomarańczy. Danie proponuje podać z grzankami posmarowanymi domowym masłem, które jest mieszanką świeżej kolendry i papryczki chili. Danie dla 4 osób Składniki: 8 średnich marchwi 2cm świeży imbir ½ papryczki chili 1 czerwona cebula sok z 1 pomarańczy ¼ szklanki czerwonej soczewicy 750 ml bulionu warzywnego 2 ząbki czosnku 2 łyżki miodu sól pieprz olej ryżowy świeża kolendra do posypania Pieczywo z masłem, kolendrą i chili: 75g masła 1 pa
  5. Przepis dla dwóch osób. Składniki: 1 bulwa kopru włoskiego 300g makaronu 50g rukoli 2 łyżki śmietany 35% 1 ząbki czosnku skórka z ½ cytryny oliwa z oliwek parmezan sól pieprz Przepis Kulinarny: Pokrój koper włoski wzdłuż na cienkie paski wycinając twardy rdzeń oraz pokrój bardzo drobno czosnek. Postaw patelnię na niewielki ogień, dodaj łyżkę oliwy oraz wrzuć przygotowany koper włoski i czosnek. W tym samym czasie wstaw garnek z osoloną wodą i ugotuj makaron. Gdy do ugotowania makaronu pozostało 2 minuty dodaj do kopru włoskiego śmietanę, oraz połowę rukoli. Wymieszaj wszy
  6. Cześć, może ci będzie smakować moja wersja. http://www.meskakuchnia.com/przepisy-kulinarne/zupy/zupa-czosnek-rozmaryn
  7. Danie dla 4 osób. Składniki: 200 g ryżu arborio 1 łodyga selera naciowego 1 średnia cebula 2 ząbki czosnku 1 mała papryczka chili 4 cm kawałek imbiru 1 cytryna 750ml bulionu warzywnego 125ml sera ricotta 75g sera parmezanu natka pietruszki oliwa z oliwek masło sól Przepis Kulinarny: W garnku rozpuść łyżkę masła i dodaj łyżkę oliwy. Wrzuć bardzo drobno pokrojone warzywa: cebulę, seler naciowy, czosnek, papryczkę chili i dodaj starty imbir. Wszystko smaż przez 5 minut na małym ogniu. Teraz do garnka dodaj ryż i smaż wszystko przez kolejne 2 minuty od czasu do czas
  8. Składniki: 1 szklanka migdałów 1 szklanka orzechów włoskich 2 łyżki miodu 4 nasiona kardamonu 10 suszonych fig 125 ml sera mascarpone 1/4 szklanki syropu klonowego 2 szklanki mrożonej mieszanki owoców leśnych (jeżyny, jagody, czarna porzeczka) Przepis Kulinarny: Do średniej wielkości garnka wrzuć owoce, dodaj syrop klonowy i postaw garnek na bardzo małym ogniu. Gotuj wszystko przez 1h, od czasu do czasu mieszając. Do blendera wrzuć migdały, orzechy włoskie, figi, dodaj miód oraz obrane nasiona kardamonu. Zmiksuj wszystko bardzo dokładnie aby otrzymać „zbitą”, jednolita masę.
  9. Danie dla 4 osób Składniki: różyczki z jednego kalafiora 1 por (tylko biała część) 1 cebula 2 łodygi selera naciowego 750ml bulionu warzywnego 1/2 ząbka czosnku 50g parmezanu 2 łyżki śmietany oliwa z oliwek 2 łyżki masła sól Sos Chimichurri 1 papryczka chili 2 ząbki czosnku pęczek kolendry 2 łyżki liści mięty 5-6 łyżek oliwy z oliwek Sok z 1/2 cytryny sól Przepis Kulinarny: Przygotowanie zupy zacznij od wykonania sosu Chimichurri. Bardzo drobno pokrój chili, czosnek oraz liście kolendry i mięty. Pokrojone warzywa i zioła przenieś do miseczki dodaj oliwę z oliwek ora
  10. Deser jest ujmujący w swojej prostocie ;) Dzięki za pozytywne opinie i wracam do kuchni ;)
  11. Nie będę orginalny, ale ważną dla mnie ksiązką jest pozycja Pascala "Po prostu gotuj", ponieważ to ona zapoczątkowała moją pasję gotowania.
  12. Grejpfrut z kokosem i lodami waniliowymi - dla 2 osób Składniki: 2 średnie czerwone grejpfruty kilka gałek lodów waniliowych 2 łyżeczki miodu wiórki kokosowe Przepis Kulinarny: Obierz ze skóry grejpfruty. Obrany grejpfrut posiada zewnętrzną błonę której musisz się pozbyć. Pierwszą czynnością jest obcięcie góry oraz dołu grejpfruta tak aby był widoczny miąższ. Teraz połóż go na desce i ruchem od góry do dołu obetnij boczną błonę tak aby był widoczny tylko miąższ grejpfruta (użyj do tego noża do ryb który jest długi i elastyczny). Trzymając grejpfruta w dłoni wytnij listki miąższu z
  13. Przepis dla 4 osób Składniki: 1kg słodkich ziemniaków 500g marchwi 1 szklanka czerwonej soczewicy 100g bakłażana 1 duża cebula 1/2 pęczka świeżego tymianku olej z ryżu sól pieprz Przepis Kulinarny: Pokrój słodkie ziemniaki, marchew oraz bakłażana w drobną kostkę. Ustaw patelnię na niewielkim ogniu, dodaj 1 łyżkę oleju i wrzuć pokrojonego bakłażana. Dopraw bakłażana odrobiną soli oraz pieprzu i zmaż przez 30 minut od czasu do czasu mieszając. Wstaw garnek na niewielki ogień i wlej do niego 2 łyżki oleju ryżowego. Drobno pociętą cebulę wrzuć do garnka oraz dodaj połowę drobno po
  14. Nadszedł czas abyś pierwszy raz zmierzył się z przepisem na ręcznie robione Gnocchi Składniki: 1 jajko 1 żółtko z jajka 500g sera ricotta 3/4 szklanki mąki pszennej 100g parmezanu 1 cebula 500g pulpy pomidorowej świeża bazylia oliwa z oliwek sól pieprz czarny Przepis Kulinarny: W garnku wlej 2 łyżki oliwy, dodaj drobno pociętą cebulę i smaż ją przez 5 minut. Później dodaj pulpę pomidorową i gotuj wszystko na na bardzo małym ogniu od czasu do czasu mieszając. Do dużej miski wbij jajko oraz dodaj żółtko, dodaj ser ricotta i starty parmezan. Dopraw wszystko solą oraz pie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.