Skocz do zawartości

meskakuchnia

Smakowicze
  • Postów

    30
  • Dołączył

  • Ostatnia wizyta

  • Wygrane w rankingu

    2

Ostatnia wygrana meskakuchnia w dniu 25 Lutego 2014

Użytkownicy przyznają meskakuchnia punkty reputacji!

Informacje o użytkowniku

  • Płeć
    Mężczyzna

Osiągnięcia meskakuchnia

Stały bywalec

Stały bywalec (5/14)

  • Pierwszy post
  • Współtwórca
  • Starter dyskusji

Najnowsze odznaki

5

Reputacja

  1. Danie dla 2 osób Składniki: 250g makaronu typu „Bavette” 1/2 dużego kopru włoskiego 2 ząbki czosnku 4 pomidory lub 1 puszka(450ml) pomidorów bez skórki 1/2 lub 1/4 papryczki chili (ilość uzależniona od wielkości papryczki) 4 listki anchois 2 płaski łyżki bułki tartej sok i skórka z 1/4 cytryny parmezan oliwa z oliwek sól Przepis Kulinarny: Drobno pokrój czosnek i papryczkę chili i wrzuć wszystko na rozgrzaną patelnię. Dodaj 2 łyżki oliwy, sok z cytryny oraz umieść anchois i bułkę tartą. Dopraw wszystko odrobiną soli i smaż wszystko na niewielkim ogniu przez 4 minuty. Teraz do smażonych składników dodaj pokrojony w grubą kostkę koper włoski (podczas krojenia wykrój i odstaw korzeń znajdujący się w środku kopru włoskiego) i smaż wszystko przez 5 minut. W czasie smażenia rozpocznij gotowanie makaronu. Po upływie 5 minut dodaj do smażonych warzyw pomidory i duś wszystko na niewielkim ogniu do momentu ugotowania makaronu. Odcedzony makaron dodaj do warzyw i sosu pomidorowego i smaż wszystko przez 2 minuty. Teraz przenieś danie na talerze i posyp wszystko odrobiną startego parmezanu oraz startej skórki z cytryny. http://www.meskakuchnia.com/przepisy-kulinarne/dania-glowne/makaron-koper-wloski-anchois-chili-pomidory
  2. Bardzo prosta w przygotowaniu sałatka śledziowa, z niezwykłym śródziemnomorskim aromatem suszonych pomidorów, rozmarynu, oliwek oraz kaparów. Przepis dla 6 osób Składniki: 600g śledzia typu „Matjas” 60g suszonych pomidorów 80g czarnych oliwek 20g kaparów ¼ pęczka świeżego rozmarynu 500ml oleju kujawskiego Przepis Kulinarny: Przygotowanie śledzi zacznij od pokrojenia suszonych pomidorów oraz oliwek i podziel je na 3 równe części. Filety śledziowe pokrój wszerz w paski o grubości około 2 cm. Pokrojonego śledzia również podziel na 3 równe części. Przenieś pierwszą część pokrojonych śledzi do głębokiego naczynia(ja do tego celu używam jednego z plastikowych pojemników jakie posiadam). Na śledzie umieść warstwę przygotowanych wcześniej suszonych pomidorów oraz oliwek i wszystko posyp odrobiną kaparów oraz pociętego rozmarynu. Te czynności powtarzaj aż do ostatniej warstwy. Teraz zalej wszystko olejem i wstaw do lodówki na 24h. http://www.meskakuchnia.com/przepisy-kulinarne/przystawki/ryba-sledz-pomidory-oliwki-rozmaryn-kapary
  3. Uwielbiam aromatyzowaną oliwę ;). Do oliwy dodaje rozgnieciony rozmaryn, orzechy włoskie, chili lub czosnek z odrobiną skórki z cytryny.
  4. Propozycja kremu z marchwi. Tym razem połączyłem ostry i intensywny smak świeżego imbiru oraz papryczki chili ze słodyczą miodu i soku z pomarańczy. Danie proponuje podać z grzankami posmarowanymi domowym masłem, które jest mieszanką świeżej kolendry i papryczki chili. Danie dla 4 osób Składniki: 8 średnich marchwi 2cm świeży imbir ½ papryczki chili 1 czerwona cebula sok z 1 pomarańczy ¼ szklanki czerwonej soczewicy 750 ml bulionu warzywnego 2 ząbki czosnku 2 łyżki miodu sól pieprz olej ryżowy świeża kolendra do posypania Pieczywo z masłem, kolendrą i chili: 75g masła 1 papryczka chili 1 pęczek kolendry sól pieczywo Przepis Kulinarny: Masło: Do blendera wrzuć masło, papryczkę chili (tylko bez pestek) oraz pęczek kolendry i dodaj odrobinę soli. Zmiksuj wszystko tak aby otrzymać jednolitą masę. Przygotowane masło przenieś do miseczki. Krem: Do garnka ustawionego na niewielkim ogniu wlej łyżkę oleju i dodaj drobno pokrojone warzywa: cebula, czosnek i papryczkę chili(bez pestek). Do warzyw dodaj starty imbir. Smaż wszystko przez 5 minut od czasu do czasu mieszając. Po upływie 5 minut dodaj do garnka pokrojoną marchew oraz soczewicę i zalej wszystko bulionem (tylko do wysokości warzyw). Gotuj wszystko przez 40 minut. Po 40 minutach wyłącz zupę i zmiksuj zawartość garnka tak aby uzyskać jednolity krem (użyj do tego celu „żyrafy”). Do przygotowanego kremu dodaj miód oraz sok z pomarańczy i ponownie wszystko zmiksuj. Spróbuj i jeżeli uznasz dopraw solą oraz pieprzem. Gdy zupa będzie gotowa postaw ją ponownie na bardzo małym ogniu. Teraz na patelni grillowej opiecz odpowiednią ilość pieczywa i posmaruj je przygotowanym masłem z kolendrą. Teraz tylko przenieś zupę na talerze i posyp ją odrobiną pociętej kolendry. Po upływie 5 minut dodaj do garnka pokrojoną marchew oraz soczewicę i zalej wszystko bulionem (tylko do wysokości warzyw). Gotuj wszystko przez 40 minut. Po 40 minutach wyłącz zupę i zmiksuj zawartość garnka tak aby uzyskać jednolity krem (użyj do tego celu „żyrafy”). Do przygotowanego kremu dodaj miód oraz sok z pomarańczy i ponownie wszystko zmiksuj. Spróbuj i jeżeli uznasz dopraw solą oraz pieprzem. Gdy zupa będzie gotowa postaw ją ponownie na bardzo małym ogniu. Teraz na patelni grillowej opiecz odpowiednią ilość pieczywa i posmaruj je przygotowanym masłem z kolendrą. Teraz tylko przenieś zupę na talerze i posyp ją odrobiną pociętej kolendry. http://www.meskakuchnia.com/przepisy-kulinarne/zupy/krem-marchew-pomarancza-imbir-chili
  5. Przepis dla dwóch osób. Składniki: 1 bulwa kopru włoskiego 300g makaronu 50g rukoli 2 łyżki śmietany 35% 1 ząbki czosnku skórka z ½ cytryny oliwa z oliwek parmezan sól pieprz Przepis Kulinarny: Pokrój koper włoski wzdłuż na cienkie paski wycinając twardy rdzeń oraz pokrój bardzo drobno czosnek. Postaw patelnię na niewielki ogień, dodaj łyżkę oliwy oraz wrzuć przygotowany koper włoski i czosnek. W tym samym czasie wstaw garnek z osoloną wodą i ugotuj makaron. Gdy do ugotowania makaronu pozostało 2 minuty dodaj do kopru włoskiego śmietanę, oraz połowę rukoli. Wymieszaj wszystko, spróbuj i dopraw solą oraz pieprzem. Odcedzony makaron przenieś na talerze i dodaj przygotowany sos z koprem włoskim. Przed podaniem posyp danie startą skórką z cytryny oraz startym parmezanem. http://www.meskakuchnia.com/przepisy-kulinarne/dania-glowne/makaron-koper-wloski-rukola
  6. Cześć, może ci będzie smakować moja wersja. http://www.meskakuchnia.com/przepisy-kulinarne/zupy/zupa-czosnek-rozmaryn
  7. Danie dla 4 osób. Składniki: 200 g ryżu arborio 1 łodyga selera naciowego 1 średnia cebula 2 ząbki czosnku 1 mała papryczka chili 4 cm kawałek imbiru 1 cytryna 750ml bulionu warzywnego 125ml sera ricotta 75g sera parmezanu natka pietruszki oliwa z oliwek masło sól Przepis Kulinarny: W garnku rozpuść łyżkę masła i dodaj łyżkę oliwy. Wrzuć bardzo drobno pokrojone warzywa: cebulę, seler naciowy, czosnek, papryczkę chili i dodaj starty imbir. Wszystko smaż przez 5 minut na małym ogniu. Teraz do garnka dodaj ryż i smaż wszystko przez kolejne 2 minuty od czasu do czasu mieszając. Następnie, chochla po chochli wlewaj bulion do ryżu, czekając aż ryż wchłonie poprzednią porcje bulionu. Powtarzaj operację do chwili, gdy ryż będzie al dente – nie może być zbyt miękki. Do ugotowanego ryżu dodaj parmezan, ser ricotta. Dopraw solą, wymieszaj wszystkie składniki ze sobą i wyłącz ogień. Tak przygotowane danie pozostaw przez 2 minuty w garnku pod przykrywką. Nałóż risotto na talerze i przed podaniem posyp delikatnie odrobiną starej skórki z cytryny oraz posyp pociętą natką pietruszki.
  8. Składniki: 1 szklanka migdałów 1 szklanka orzechów włoskich 2 łyżki miodu 4 nasiona kardamonu 10 suszonych fig 125 ml sera mascarpone 1/4 szklanki syropu klonowego 2 szklanki mrożonej mieszanki owoców leśnych (jeżyny, jagody, czarna porzeczka) Przepis Kulinarny: Do średniej wielkości garnka wrzuć owoce, dodaj syrop klonowy i postaw garnek na bardzo małym ogniu. Gotuj wszystko przez 1h, od czasu do czasu mieszając. Do blendera wrzuć migdały, orzechy włoskie, figi, dodaj miód oraz obrane nasiona kardamonu. Zmiksuj wszystko bardzo dokładnie aby otrzymać „zbitą”, jednolita masę. Uzyskaną masę orzechową przenieś do naczynia w którym przygotujesz tartę i rozprowadź ją używając do tego łyżki tak aby przykryła równomiernie dno naczynia. Na tak przygotowany spód tarty nałóż ser mascarpone i rozsmaruj go równomiernie na orzechowym spodzie. Tak przygotowaną tartę omieść w lodówce na 30 minut. Po upływie tego czasu wyciągnij tartę z lodówki. W tym samym czasie powinna minąć 1 godzina od gotowania owoców. Wyłącz gaz pod owocami i odstaw garnek na 10 minut aby owoce miały temperaturę zbliżoną do pokojowej. Gdy owoce ostygną przenieś je wraz z częścią soku na tartę i umieść wszystko ponownie w lodówce na 15 minut. Po 15 minutach wyciągnij tartę z lodówki odczekaj kolejne 10 minut i możesz ją pokroić i podawać zniecierpliwionym domownikom. Deser dla 4 - 6 osób http://www.meskakuchnia.com/przepisy-kulinarne/desery/tarta-orzechy-mascarpone-kardamon-owoce
  9. Danie dla 4 osób Składniki: różyczki z jednego kalafiora 1 por (tylko biała część) 1 cebula 2 łodygi selera naciowego 750ml bulionu warzywnego 1/2 ząbka czosnku 50g parmezanu 2 łyżki śmietany oliwa z oliwek 2 łyżki masła sól Sos Chimichurri 1 papryczka chili 2 ząbki czosnku pęczek kolendry 2 łyżki liści mięty 5-6 łyżek oliwy z oliwek Sok z 1/2 cytryny sól Przepis Kulinarny: Przygotowanie zupy zacznij od wykonania sosu Chimichurri. Bardzo drobno pokrój chili, czosnek oraz liście kolendry i mięty. Pokrojone warzywa i zioła przenieś do miseczki dodaj oliwę z oliwek oraz sok z cytryny i dopraw odrobiną soli. Wymieszaj bardzo dokładnie wszystkie składniki i sos jest już gotowy. Jeżeli sos będziesz wykonywał z blenderze lub użyciu innego miksera dodaj do sosu tylko połowę czosnku oraz papryczki chili (będą bardziej rozdrobnione, a co za tym idzie ich smak i aromat będzie intensywniejszy od ręcznego krojenia) Rozgrzej piekarnik do 220 stopni. Na blachę do pieczenia wyłożoną folią aluminiową rozłóż równomiernie różyczki kalafiora. Kalafior dopraw odrobiną soli i polej odrobiną oliwy z oliwek. Tak przygotowany kalafior umieść w piekarniku i piecz przez 5 minut. Po upływie tego czasu zmniejsz temperaturę do 160 stopni i piecz przez kolejne 10 minut. Do ustawionego garnka na ogniu wrzuć masło oraz łyżkę oliwy. Teraz dodaj do garnka pokrojone warzywa: cebulę, por, czosnek, seler naciowy i smaż wszystko przez około 8 minut na niewielkim ogniu. Później do warzyw znajdujących się w garnku dodaj upieczonego kalafiora i smaż przez kolejne 2 minuty. Wszystkie warzywa zalej gorącym bulionem ale tylko do wysokości warzyw. Gotuj wszystko na średnim ogniu przez około 15 minut. Gdy warzywa będą miękkie wyłącz zupę i zmiksuj ją za pomocą „żyrafy” tak aby otrzymać jednolitą masę. Dodaj śmietanę, starty parmezan oraz dopraw odrobiną soli i ponownie zmiksuj zupę. Gorącą zupę przenieś na talerze i przed podaniem polej odrobiną sosu Chimichurri. http://www.meskakuchnia.com/przepisy-kulinarne/zupy/krem-kalafior-por-sos-chimichurri
  10. Deser jest ujmujący w swojej prostocie ;) Dzięki za pozytywne opinie i wracam do kuchni ;)
  11. Nie będę orginalny, ale ważną dla mnie ksiązką jest pozycja Pascala "Po prostu gotuj", ponieważ to ona zapoczątkowała moją pasję gotowania.
  12. Grejpfrut z kokosem i lodami waniliowymi - dla 2 osób Składniki: 2 średnie czerwone grejpfruty kilka gałek lodów waniliowych 2 łyżeczki miodu wiórki kokosowe Przepis Kulinarny: Obierz ze skóry grejpfruty. Obrany grejpfrut posiada zewnętrzną błonę której musisz się pozbyć. Pierwszą czynnością jest obcięcie góry oraz dołu grejpfruta tak aby był widoczny miąższ. Teraz połóż go na desce i ruchem od góry do dołu obetnij boczną błonę tak aby był widoczny tylko miąższ grejpfruta (użyj do tego noża do ryb który jest długi i elastyczny). Trzymając grejpfruta w dłoni wytnij listki miąższu z pomiędzy bocznych błon. Tak przygodowy miąższ przenieś na talerze. Do grejpfruta dodaj miód. Delikatnie wymieszaj miód z miąższem grejpfruta. Na talerze na których znajduje się grejpfrut nałóż odpowiednią ilość lodów waniliowych i wszystko posyp delikatnie wiórkami kokosu. To już wszystko. Przepyszny deser jest gotowy do degustacji. http://www.meskakuchnia.com/przepisy-kulinarne/desery/grejpfrut-kokos-lody-waniliowe
  13. Przepis dla 4 osób Składniki: 1kg słodkich ziemniaków 500g marchwi 1 szklanka czerwonej soczewicy 100g bakłażana 1 duża cebula 1/2 pęczka świeżego tymianku olej z ryżu sól pieprz Przepis Kulinarny: Pokrój słodkie ziemniaki, marchew oraz bakłażana w drobną kostkę. Ustaw patelnię na niewielkim ogniu, dodaj 1 łyżkę oleju i wrzuć pokrojonego bakłażana. Dopraw bakłażana odrobiną soli oraz pieprzu i zmaż przez 30 minut od czasu do czasu mieszając. Wstaw garnek na niewielki ogień i wlej do niego 2 łyżki oleju ryżowego. Drobno pociętą cebulę wrzuć do garnka oraz dodaj połowę drobno pokrojonego tymianku. Wszystko smaż przez 4 minuty. Teraz do garnka wrzuć przygotowane wcześniej słodkie ziemniaki oraz marchew i smaż przez kolejne 5 minut. Po upływie 5 minut dodaj do warzyw soczewicę i zalej całość wodą ale tylko lekko przekraczając poziom warzyw znajdujących się w garnku. Dopraw wszystko odrobiną soli oraz pieprzu i gotuj przez około 15 minut (do momentu aż warzywa będą miękkie). Gdy warzywa są już miękkie wyłącz zupę i za pomocą „żyrafy” zmiksuj zawartość garnka tak aby uzyskać jednolity krem. Spróbuj i jeżeli uznasz dopraw jeszcze raz solą lub pieprzem. Bakłażan powinien już być gotowy i czas podawać przysadzoną zupę. Przelej odpowiednie porcje przygotowanego kremu na talerze, dodaj na wierzch usmażonego bakłażana a wszystko posyp drobno pociętym tymiankiem. http://www.meskakuchnia.com/przepisy-kulinarne/zupy/krem-bataty-marchew-soczewica
  14. Nadszedł czas abyś pierwszy raz zmierzył się z przepisem na ręcznie robione Gnocchi Składniki: 1 jajko 1 żółtko z jajka 500g sera ricotta 3/4 szklanki mąki pszennej 100g parmezanu 1 cebula 500g pulpy pomidorowej świeża bazylia oliwa z oliwek sól pieprz czarny Przepis Kulinarny: W garnku wlej 2 łyżki oliwy, dodaj drobno pociętą cebulę i smaż ją przez 5 minut. Później dodaj pulpę pomidorową i gotuj wszystko na na bardzo małym ogniu od czasu do czasu mieszając. Do dużej miski wbij jajko oraz dodaj żółtko, dodaj ser ricotta i starty parmezan. Dopraw wszystko solą oraz pieprzem. Wymieszaj bardzo dokładnie ze sobą wszystkie składniki. Zagotuj w dużym garnku osoloną wodę. Teraz stopniowo dodawaj mąkę do masy serowej (wymieszaj dokładnie mąkę z masą serową a później dodaj następną porcję mąki). Otrzymana masa powinna być rzadsza niż ciasto na pizzę. Wyciągnij blachę do pieczenia i delikatnie wysmaruj ją mąką. Używając dwóch dużych łyżek uformuj z masy małe kluseczki i przenieś je na przygotowana blachę. Gdy wszystkie kluseczki zostały uformowane wrzuć je używając łyżki do gotującego się wrzątku i delikatnie je wymieszaj używając plastikowej łyżki. Gnocchi gotuj przez 6 minut. Ugotowane gnocchi odcedź i przełóż je na talerze, wyłącz sos i polej nim kluseczki. Przed podaniem posyp delikatnie startym parmezanem oraz pociętą bazylią. http://www.meskakuchnia.com/przepisy-kulinarne/dania-glowne/gnocchi-ricotta-pomidor-parmezan
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.