Skocz do zawartości
Forum Kulinarne Smaczny.pl
basia643

Zapiekanka W Naczyniu Żaroodpornym Zakryta ?

Rekomendowane odpowiedzi

Mam pytanie, Zamierzam zrobić zapiekankę z filetem i makaronem, na jej wierzchu ma być ser i sos zrobiony ze śmietany i jajka. Niestety stłukła mi się pokrywa naczynia żaroodpornego.

Czy taka zapiekanka powinna być przykryta w czasie pieczenia? Czy jeśli jej nie zakryję w czasie pieczenia sos "wyschnie"? A może wystarczy jak na wierzchu zawinę folię aluminiową?

Bardzo proszę o rady kogoś kto zna się na tym bo ja pierwszy raz będę robiła taką zapiekankę.

Z góry dziękuję za odpowiedzi

Edytowane przez basia643

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach

Możesz nie zakrywać naczynia. Ja zapiekanki zawsze zapiekam odkryte, wtedy na serze robi się taka chrupiąca skorupka. :biggrin:

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach

Sądzę, że zapiekanka bez przykrycia szybciej stanie się sucha i chrupiąca, zwłaszcza na wierzchu. Pod przykryciem wszystko będzie się bardziej dusiło niż piekło i dlatego wydaje mi się, że metoda jest zależna od tego co mamy w środku zapiekanki i co chcemy osiągnąć. Osobiście zawsze przykrywam naczynie żaroodporne bo wolę kiedy składniki po upieczeniu nadal są miękkie :)

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Dodaj konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się tutaj.

Zaloguj się teraz

  • Przeglądający   0 użytkowników

    Brak zarejestrowanych użytkowników, przeglądających tę stronę.

×