Skocz do zawartości
Forum Kulinarne Smaczny.pl
krupczyk25

pomidorowa z kluchami lanymi

Rekomendowane odpowiedzi

Wiem, że najlepsza pomidorowa to zawsze "pomidorowa mojej mamy", wszyscy tak mówimy :P w moim przypadku jest tak samo - nic tak dobrze nie smakuje, jak ciepła, gęsta zupa z kluskami lanymi :) szczególnie jesienią. oto jej przepis:

 

składniki:
włoszczyzna
bulion w kostce
koncentrat pomidorowy
śmietanka słodka
ząbek czosnku
zielona pietruszka
jajko
mąka
woda
sól,pieprz.
 
wykonanie:włoszczyznę obrać, pokroić na mniejsze części i ugotować na bulionie (ok. 20 minut). W międzyczasie zrobić kluski (1,5 szklanki mąki wymieszać z ok.1/2 szklanki wody, jajkiem i odrobiną soli - jak będą za rzadkie to dosypać trochę mąki. Następnie wyjąć warzywa, dodać koncentrat pomidorowy, zagotować, a potem łyżką wrzucać kluski. Następnie pokroić ugotowaną marchewkę i dodać do garnka (reszta warzyw wedlug uznania),wrzucić przekrojony ząbek czosnku, dodać trochę śmietany i posypać drobno posiekaną pietruszką i pieprzem.
 

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się

  • Przeglądający   0 użytkowników

    Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

×

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.