Skocz do zawartości
Forum Kulinarne Smaczny.pl

krupczyk25

Nowi Smakowicze
  • Zawartość

    6
  • Rejestracja

  • Ostatnia wizyta

Reputacja

0 Neutralny

O krupczyk25

  • Tytuł
    Nowy forumowicz

Informacje o użytkowniku

  • Płeć
    Kobieta
  • Lokalizacja
    wrocław

Ostatnie wizyty

Blok z ostatnimi odwiedzającymi dany profil jest wyłączony i nie jest wyświetlany użytkownikom.

  1. Wiem, że najlepsza pomidorowa to zawsze "pomidorowa mojej mamy", wszyscy tak mówimy :P w moim przypadku jest tak samo - nic tak dobrze nie smakuje, jak ciepła, gęsta zupa z kluskami lanymi :) szczególnie jesienią. oto jej przepis: składniki:włoszczyznabulion w kostcekoncentrat pomidorowyśmietanka słodkaząbek czosnkuzielona pietruszkajajkomąkawodasól,pieprz. wykonanie:włoszczyznę obrać, pokroić na mniejsze części i ugotować na bulionie (ok. 20 minut). W międzyczasie zrobić kluski (1,5 szklanki mąki wymieszać z ok.1/2 szklanki wody, jajkiem i odrobiną soli - jak będą za rzadkie to dosypać trochę mąki. Następnie wyjąć warzywa, dodać koncentrat pomidorowy, zagotować, a potem łyżką wrzucać kluski. Następnie pokroić ugotowaną marchewkę i dodać do garnka (reszta warzyw wedlug uznania),wrzucić przekrojony ząbek czosnku, dodać trochę śmietany i posypać drobno posiekaną pietruszką i pieprzem.
  2. W sumie ciekawe, zamiast jeść samego batonika, można coś dodać i wyjdzie fajna przekąska dla kilku osób :)
  3. a do czego jeszcze stosujecie brukselke? bo ja nieraz próbowałam ją z makaronem, ale mi nie podchodzi... a nie chcę się do niej zrazić
  4. krupczyk25

    Piwo Grzane

    Chyba też bym się bała dodać żółtka do piwka.. :P co do samego grzańca, to ostatnio była u mnie koleżanka, przyniosła dwa piwka, a że za oknem pogoda wiadomo jaka, to stwierdziłyśmy, że zamiast zimnego, zrobimy sobie grzańca. Wprawdzie nie chciało się nam iść do sklepu, ale jeszcze z poprzedniej jesieni została mi przyprawa do piernika, taka gotowa mieszanka, więć dałyśmy jej trochę, do tego 2 łyżki miody i wycisnięty sok z pomaranczy... to byl eksperyment, wyszlo super, wiec POLECAM :)
  5. Niedawno znalazłam super rozwiązanie na wykorzystanie placków pszennych na tortille, które zostały mi po obiedzie. Składniki w zasadzie można zmieniać, ale ja zrobiłam to w wersji z szynką, sałatą i serkiem (i i tak było smaczne :P) Bierzemy po prostu taki placek, smarujemy go ulubionym serkiem kremowym, twarogowym (ja wybrałam almette z kolorowym pieprzem), układamy warstwami sałatę, szynkę i ewentualnie pomidora lub ogórka i zawijamy :) Jeśli chcemy zrobić z tego przystawkę dla kilku osób, to wystarczy ze przekroimy na kilka mniejszych kawałków i podamy na talerzu :) Czy ktoś kiedyś próbował tak kombinować z plackami pszennymi?
  6. Hej wszystkim! Chciałam podzielić się swoim prostym, ale pysznym przepisem wegetariański obiad - warzywka zapiekane w glazurze miodowej. Nadaje się zarówno jako danie obiadowe, jak i przystawka na imprezę ;) Składniki: 1 duży batat 1 czerwona cebula 2 średnie marchewki 2 małe buraki 1 czerwona papryka miód zioła prowansalskie trochę oliwy Sposób przygotowania: Wszystkie warzywa pokroić w mniej więcej równą kostkę (cebulę w piórka). W misce przygotować glazurę - wymieszać miód z ziołami i dolewać tyle oliwy, żeby całość dało się łatwo rozsmarować. Warzywa wrzucić na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, dobrze wysmarować glazurą, a następnie włożyć do piekarnika nagrzanego do 180*C i zostawić na 15-20min. Można je podawać z lekkim sosem na bazie jogurtu, koperku i soku z cytryny ;)
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.