Skocz do zawartości
Forum Kulinarne Smaczny.pl
justhi

Sernika z rabarbarem i kruszonką imbirową

Rekomendowane odpowiedzi

Ostatnio skusiłam się na przepis z: http://www.mojewypieki.com/przepis/sernik-z-rabarbarem ale posypałam ciasto jeszcze kruszonką. Ciekawe połączenie smaków, przypraw :)

Składniki na kruchy spód:

  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 90 g masła, zimnego
  • 1 żółtko
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki zimnej wody

Wszystkie składniki połączyć i wyrobić na gładkie ciasto, schłodzić w lodówce przez 30 minut. Po tym czasie dno tortownicy 22 - 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia, ciasto wcisnąć w dno, wyrównać, ponakłuwać widelcem. Podpiec w temperaturze 190ºC przez 10 - 12 minut do złotego koloru. Wyjąć, lekko przestudzić.

Składniki na masę serową (powinny być w temperaturze pokojowej):

  • 500 g twarogu tłustego lub półtłustego, zmielonego przynajmniej dwukrotnie
  • 250 g serka mascarpone
  • 3 jajka
  • 1 szklanka drobnego cukru do wypieków
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii

Twaróg, serek mascarpone i cukier umieścić w misie miksera, zmiksować na gładką masę. Wbijać jajka, jedno po drugim, miksując po każdym dodaniu. Dodać pozostałe składniki, zmiksować. Nie miksować zbyt długo, by niepotrzebnie nie napowietrzać masy serowej. 

Przygotować rabarbar:

  • 500 g rabarbaru, obranego, pokrojonego na nieduże kawałki
  • 2 łyżki cukru
  • 1,5 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 - 2 łyżeczki cynamonu
  • 1 łyżeczka imbiru

Rabarbar wymieszać z misce z cukrem, mąką i przyprawami.

Imbirowa kruszonka:

  • pół szklanki mąki pszennej tortowej
  • 5 łyżek cukru
  • 1 łyżeczka imbiru
  • 60 g masła, roztopionego

Wszystkie składniki na kruszonkę wyrobić pomiędzy palcami (pierwszy raz robiłam w ten sposób kruszonkę i dla mnie to świetny, ekspresowy sposób). W razie konieczności, jeśli kruszonka będzie się wydawała zbyt sucha, dodać odrobinę więcej masła.

Na podpieczony spód (może być lekko ciepły) wylać przygotowaną masę serową, na górę wyłożyć rabarbar, zanurzając część w masie serowej. Posypać kruszonką. Piec w temperaturze 150ºC przez około 60 - 75 minut (ja piekłam max czas). Gotowy sernik powinien być ścięty i sprężysty na wierzchu. Wystudzić w lekko uchylonym piekarniku, następnie schłodzić w lodówce przez około 12 godzin (i wtedy jest rewelacyjny!).

Smacznego! :)

 

 

  • Sad 1

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się

  • Przeglądający   0 użytkowników

    Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

×

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.