Skocz do zawartości
Forum Kulinarne Smaczny.pl
Gość wredota1984

Jak Postępować Z Galaretką

Rekomendowane odpowiedzi

Gość wredota1984

Pomóżcie, dwa razy próbowałam zrobić sernik na zimno i dwa razy mi nie wyszedł. Jestem przekonana ze to wina galaretki. Dodaję ją w złym momencie i kiedy mieszam ją z serkiem homogen wychodzą mi brzydkie grudy i gluty. Co to jest ta tężejąca galaretka? Bo chyba nie wtedy gdy jest juz ciałem stałym ani nie od razu po zalani gdy jest cieczą? Jak wychwycić odpowiedni moment żeby ją wymieszać z serkiem lub mlekiem? Oraz w którym momencie można ją dodać na najwysze pietro ciasta tak zeby nie było przecieków do wewn gocha

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

po pierwsze..tęzniejąca galaretka to taka która powiedzmy ma konsystencje gestej smietany...nie lejaca sie i nie stwardnieta.Po drugie jak wylejesz mase z serem poczekaj az stwardnie ...dopiero potem wylej tęzniejąca galaretke.Osobiscie czesto stosuje metode gdy dodaje zelatyne do czegos to poprostu ją chartuje ...czyli najpierw dodam troche smietany lub sera do niej ,,,wymieszam....i wlewam dopiero do masy...powodzenia...

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Ja z kolei zauwazylam,ze galaretka zaczyna mi tezec od spodu."Dno" jest juz zastygle,a reszta bardzo wodnista.Gdy ja zaczne wylewac,to ta "woda" przelatuje mi przez ciasto,a to "dno" to praktycznie zostaje w naczyniu ;)

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Galaretkę trzeba od czasu do czasu przemieszać, wtedy będzie równo zastygała i nie będzie na dnie gęsta a na wierzchu wodnista. Musi mieć konsystencję ęstej śmietany. Wtedy na pewno nie przeleci przez ciasto.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Wlasnie zalalam galaretka lodowiec .Mimo mieszania znów powstalo "dno",ale wydaje mi sie,ze dobrze uchwycilam moment stygniecia i teraz trzymam mocno zacisniete kciuki,zeby ciasto wyszlo ok!

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.


  • Przeglądający   0 użytkowników

    Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.