Gość vedzia Opublikowano 11 Sierpnia 2004 Zgłoś Opublikowano 11 Sierpnia 2004 Składniki: tartą skórkę i sok z czterech średniej wielkości cytryn 4 jajka 100g masła 375g cukru pudru Sposób wykonania: Do podwójnego garnka, albo do mieseczki ustawionej na rondelku z gorącą wodą wrzuć skórkę, sok z cytryn, jajka, masło, cukier. Podgrzewaj na małym gazie stale mieszając. Nie pozwól, żeby woda się zagotowała, ponieważ mieszanka może się przegrzać i zwarzyć, Mieszaj, aż krem zgęstnieje i oblepi łyżkę. Potrwa to około 20 minut. Żeby krem owocowy był zupełnie gładki, dobrze jest wlać go na gęste nylonowe sitko, a następnie delikatnie przetrzeć spodem drewnianej łyżki. Skórkę i sok z cytryny można zastąpić tartą skórką i sokiem z dwóch dużych pomarańczy i połowy cytryny, zredukować ilość cukru do 225 g. i przygototwać jak w przepisie. Krem można wykorzystać do ciast, tortów, lub jako masa do wafli. Można go też podawać w pucharku, z jogurtem lub śmietanką, albo poprostu zjeść z chlebem. Smacznego :) Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.