Skocz do zawartości

Trochę dziwny makowy biszkopt


Sikorka2

Rekomendowane odpowiedzi

Dziś wyciągnęłam ze swoich zbiorów przepisy na moje ulubione ciasta. Jestem tu nowa więc może to trochę żeby się wkupić w serduszko Doroty, bo wyczytałam, że najbardziej lubi piec ciasta :wink:. Nie wiem, może już te ciasta były na forum, ale ja nie znalazłam. 1 szkl. maku 1 szkl. cukru 6 jajek 1/2 szkl. wiórków kokosowych 1 szkl. mleka 3 łyżki mąki 20dkg masła lub margaryny 1 duże (podwójne) opakowanie długich biszkoptów 1 kieliszek wódki lub innego mocnego alkoholu polewa czekoladowa Białka ubić z 1/2 szklanki cukru, wsypać mak i połowę wiórków, wymieszać. Na natłuszczoną blachę wylać tą kokosowo makową beze i piec w 180 stopniach przez 30 min. W tym czasie przygotować krem: 1/2 szkl. mleka zagotować z cukrem, z resztą mleka wymieszać żółtka i mąkę, wlać do wrzącego mleka i gotować, aż masa zgęstnieje, cały czas mieszając. Zimną masę utrzeć z masłem, wyłożyć na upieczone ciasto, na masie ułożyć biszkopty, skropić każdy wódką wymieszaną z wodą (lub nie). Polać polewą, posypać wiórkami.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    • Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.