Gość Landryn Opublikowano 10 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 10 Maja 2006 Hallo Kucharki, tudziez Kucharze..., z zamilowania ! Salatka z kiebasy Mortadella po alzacku !!! Mniam, mniam.?! Skladniki: 800 g Mortadelli 200 g Sera zoltego / szwajcar / 2 duze cebule pare ogorkow konserwowych Zalewa Mortadele i ser zolty kroimy w paski, cebule i ogorki w kostke. Mieszamy w salaterce. Zalewe sporzadzamy z kostki bulionu, dodajemy czosnek / najlepiej sproszkowany /, ocet + olej w proporcjii 2:1, sol, pieprz, musztarde, ewentualnie maggi – do smaku. Ma byc ostro ! Krotko zagotowujemy. Po ostudzeniu, wlewamy do salaterki i mieszamy. Odstawiamy na pare godzin. Przed podaniem mozna dodac szczypiorku. Podajemy na zimno ze smazonymi ziemiakami, frytkami lub w gorace letnie upaly , z bagietka, wiejskim chlebem. Salatka z ziemiakow po " szwabsku " Podobnie mozna przyzadzic " Schwäbische Kartoffelsalat " – salatke z ziemiakow po " szwabsku ", na zimno. Ugotowane w mundurkach ziemiaki , obieramy i kroimy w plasterki. Zamiast zoltego sera i ogorkow konserwowych, do zalewy dodajemy pokrojone w kostke swieze ogorki, nie dodajemy musztardy / ! / tym zalewany pokrojone w plasterki ziemiaki i odstawiamy na pare godzin. Mozna podawac z miesem lub ryba, z grilla. Zycze smacznego !!! Pytania dot. kuchni alzackiej, lotaryndzkiej, bawarskiej,austriackiej , "szwabskiej " – Baden-Würrtemberg, propozycje , uwagi – kier. Landryn@gmx.net Pozdrowienia Landryn - Pichcik z alpejskiej Republiki Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.