kaya Opublikowano 21 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 21 Listopada 2006 PIERNIK NA DROŻDŻACH Składniki na ciasto: 3 szk. mąki, 1 kostka margaryny, 2 szk. cukru (0,5 szk. odkładamy na karmel), 6 jaj, 1 przyprawa do pierników, 1 szk. kwaśnej śmietany, 0,5 szk. miodu, 2 łyżeczki cynamonu, 1 łyżka kakao, 2 łyżeczki sody oczyszczonej, 2 dag drożdży, rodzynki, orzechy, polewa czekoladowa Wykonanie: Ucieramy margarynę z cukrem na puszystą masę, dodając po jednym żółtku. Stopniowo łączymy z pozostałymi składnikami, czyli mąką, śmietaną. Dodajemy kakao i przyprawy. Przygotowanie karmelu: na suchą patelnię wsypujemy cukier. Kiedy zbrązowieje dodajemy wodę (ok. 1 szk). Karmel mieszamy z miodem. Wlewamy do masy piernikowej. Ważna uwaga - ciasto nie powinno być zbyt lejące się - zakalec murowany. W takich wypadkach dodajemy nie całą porcję karmelu. Następnie dodajemy ubite na sztywno białka. Na zakończenie w niewielkiej ilości wody rozpuszczamy sodę i drożdże i wlewamy do ciasta. Blachę smarujemy margaryną i posypujemy bułką tartą. Pieczenie trwa ok. godziny w piekarniku nagrzanym do 180 stop. C Serdeczne pozdrowienia kaya. ;) Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.