kaya Opublikowano 22 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 22 Listopada 2006 Cześć forumowicze! :roll: Od kilku lat na Wigilię (i nie tylko) przygotowyję tego karpia. Na początku nie cieszył się szczególnym zainteresowaniem, dopóki zamiast na zimno zaczęłam podawać go na ciepło. Wszyscy zasiadający przy świątecznym stole rezerwują na niego miejsce w swoich biednych żołądkach. KARP FASZEROWANY Potrzebny będzie żywy karp. Podobno najlepsze są sztuki nie ważące wiecej niż 1,5 kg. Po uprzednim uśmierceniu rybę sprawiamy i rzecz jasna moczymy. Naszą ofiarę nacieramy kucharkiem. Jezeli pozostawimy tak przygotowanego karpia na godzinę, po upieczeniu będzie smaczniejszy. W skład farszu wchodzą: *pieczarki - od 30-50 dag. Ugotować i pokroić. *ryż - ok.0,5 szk. Gotujemy na miękko *drobno pokrojony por - zielona część jest bardziej aromatyczna. Powiedzmy ok. 0,5 szk. Wszystkie składniki mieszamy i doprawiamy kucharkiem. Farszem wypełniamy rybę i zaszywamy. Wkładamy do naczynia żaroodpornego lub na zwykłą blaszkę, dorzucamy 3/4 kostki masła (bezzwzględnie!!) i wstawiamy do bratnika, nagrzanego na 150 stop. Zapiekamy przez godzinę, od czasu do czasu polewając karpia masłem z brytfanki. Przed upływem czasu pieczenia temperaturę zwiększamy do 180 stop. aby rybka się ładnie przypiekła. I gotowe! Pozostaje już tylko wszystkim życzyć smacznego! Pozdrawiam wszystkich! kaya Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.