Marra Opublikowano 4 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 4 Lutego 2007 Pyszna fasolka po bretońsku na 5 osób 0,5 kg fasoli białej (Jasiek lub średniej) 25 dag boczku wędzonego 2 cebule 1 łyżka mąki 2 łyżki tłuszczu przecier pomidorowy sól, pieprz, papryka słodka lub przyprawa do fasoli Kamis Fasolę płuczemy dzień wcześniej i zalewamy przegotowaną ostudzoną wodą. Na drugi dzień gotujemy w tej samej wodzie razem z pokrojonym w kostkę boczkiem. Cebulę kroimy w kostkę, rumienimy na tłuszczu, dodajemy do niej mąkę trzymamy jeszcze chwilę na ogniu i dodajemy wszystko do ugotowanej fasolki. Na końcu dodajemy przecier pomidorowy i doprawiamy do smaku. Polecam. Boczek można zastąpić kiełbasą, ale ja jeszcze nie próbowałam ;) Marzanna Jeśli powtórzyłam czyjś przepis to do kosza ze mną :razz: ale mam go od teściowej. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi