Skocz do zawartości

Jak Gotowac Mleko Zeby Nie Przypalic


Rekomendowane odpowiedzi

Ja zawsze na dno garnka wlewam odrobinę wody-tak żeby zakryła dno-i czekam aż się zagotuje i dopiero wtedy wlewam mleko.Nie wiem czy to dlatego ale jeszcze nigdy nie przypaliłam mleka.Myślę że dobrym rozwiązaniem może być też taki specjalny garnek do gotowania mleka,który ma podwójne ścianki,między które wlewa się wodę.Moja kuzynka miała kiedyś raki garnek i bardzo go sobie chwaliła.Pozdrawiam,Gabi.

Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Ja właśnie gotuję mleko w takim garnku jaki opisuje Gabi - taki specjalny garnek do gotowania mleka, z podwójnymi ściankami, miedzy które wlewa się wodę, i ten garnek ma gwizdek, jak mleko gotuje się to gwizdek to oznajmia :wink: W takim garnku można też gotować budyń :lol: A jak gotuję mleko w zwykłym garnku to zawsze dolewam wody, bo ja piję zazwyczaj takie mleko od krowy i ono jest tłuste - i to chyba dlatego się przypala, więc postępuję tak samo jak to robi moja mama i zawsze dolewam wody do mleka, i dopiero razem gotuję :wink:

Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Mnie też się wydaje że jak da się ugotować budyń to i kaszkę też.Zresztą moja kuzynka o której wspomniałam kupiła ten garnek jak miała małe dzieci właśnie do gotowania kaszki.Spróbuj elusiu może się uda.Powodzenia.

Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Ineczko i Gabi ja słyszałam, że w takim garnku to tylko można mleko zagotować, a już się w nim mleka nie zostawia, gdy wszystkiego nie wypijemy to należy je przelać do czegoś innego. A dlaczego nie wiem... DeLarge czekamy na Ciebie, co Ty o tym sądzisz :wink: :wink:

Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

A ja zostawiam, jak nie miałam tego garnka z gwizdkiem to też gotowałam w zwykłym aluminiowym i moja mama tak samo robiła.Napiszę Wam szczerze co ja z tym garnkiem narobiłam. O ile mnie pamięć nie myli to mój garnek ma 28 lat, przywiózł go mój mąż z Niemiec, instrukcji nie było, bo bym sobie przeczytała. Aluminiowy więc zaczęłam gotować mleko bez nalania w ścianki wody bo niewiedziałam. Jak zaczął gwizdać wyłączyłam gaz, mleko w nim szybko kwaśniało. Pomyślałam on nie gotuje tego mleka tylko widocznie zaparza. Garnek schowałam, dwa tygodnie temu wzięłam go na nowo. Gwizdek jest przypuszczam z bakalitu, zaczęłam gotować mleko na nowo, gwizdek nie gwizdał a mleko się przegotowało. Mąż mówi wyrzuć go na śmietnik i odpowiedziałam będę musiała tak zrobić i kupię sobie nowy. Gwizdek mi wylatywał, pomogli mi go wpychać i w końcu zaczął trochę gwizdać na samym początku jak mleko robiło sie ciepłe. Dno garnka lekko się wypukliło, ale po wypowiedzi Dorotki zaraz poszłam do kuchni, wyjęłam gwizdek i nalałam wody. Dziękuję bardzo Dorotko, dzięki Tobie wiem jak mam postępować z tym garnkiem.

Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

tak jak napisała elusia aluminiowe garnki nie należą do "najzdrowszych". Pamiętajmy jednak że ponad połowa sprzedawanych naczyń kuchennych na świecie (garnki, patelnie itp) jest wykonana właśnie z aluminium. W Azji i Afryce aluminium od lat jest popularnym materiałem do produkcji garnków. Do rzeczy. Przeprowadzone badania sugerują związek pomiędzy aluminiowymi naczyniami a przyczynami takich schorzeń jak choroba Alzheimera, wrzody żołądka, owrzodzenie jelita grubego, zaparcia oraz osteoporoza. Najlepszym wyjściem jest posiadanie garnków stalowych jednak nie wszystkich na nie stać dlatego też przytoczę kilka porad które pozwolą nam zminimaliziwać "ryzyko" uzywania aluminiowych naczyń:

1) im bardziej zużyty i poprzypalany garnek, tym większe większe ilości aluminium mogą przedostać się do naszego pożywienia

2) należy zminimalizować czas kontaktu jedzenia z aluminiowymi naczyniami/garnkami, im dłużej gotujemy lub przechowywujemy potrawy tym większe ilości aluminium mogą przedostać się do naszego pożywienia

3) należy unikać gotowania i przechowywania w aluminiowych naczyniach i garnkach jedzenia które jest słone tudzież kwaśne/kwaskowe (sos pomidorowy, kapusta kwaszona itp).

Producenci aluminiowych naczyń od lat próbuja rozwiązać ten problem i stosują obecnie technikę anodowania aluminium tj. elektrolityczne wytworzenie warstwy tlenku która "zamyka" aluminium i ten już nie przedostaje się do przygotowywanych potraw, można również gotować w nich potrawy słone i kwaskowe...

pozdrawiam

ps. sam posiadam taki garnek do mleka pamietający NRD...

Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić obrazków. Dodaj lub załącz obrazki z adresu URL.

  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.