Skocz do zawartości

ina12

Aktywni Smakowicze
  • Postów

    2882
  • Dołączył

  • Ostatnia wizyta

  • Wygrane w rankingu

    11

Ostatnia wygrana ina12 w dniu 6 Sierpnia 2018

Użytkownicy przyznają ina12 punkty reputacji!

2 obserwujących

Informacje o użytkowniku

  • Płeć
    Kobieta

Ostatnie wizyty

30869 wyświetleń profilu

Osiągnięcia ina12

Arcymistrz

Arcymistrz (14/14)

  • Starter dyskusji
  • Pierwszy post
  • Współtwórca
  • Maszyna do postowania Unikat

Najnowsze odznaki

18

Reputacja

  1. Eluniu z obietnicy się wywiązałam i sernik upiekłam. Jest smaczny, jak się prezentuje to widać na zdjęciu. Dziękuję za przepis i polecam. Upiekłam w tortownicy o średnicy 26 cm. Dodam że z tulipana z pianką zrezygnowałam bo prawie taki sam przepis dodałam na extra smacznym. Różnicą jest gramatura produktów i do kremu dodatkowo dodaję śnieżkę. Ciasto nosi nazwę "Coś dobrego" i zdjęcie też dodaję na usprawiedliwienie. coś dobrego.bmp
  2. Basiu i Asienko piękne są Wasze pierniczki. Jesteście samokrytykujące się, to jest nieprawdą. Ja upiekłam dużo wcześniej, udekoruję w przyszłym tygodniu.
  3. Dorotko dziękuję za komentarz i nie narzekaj. Ciastka są odpowiedniej grubości, bardzo ładnie się prezentują razem z upiększeniem.
  4. Jolciu ja Tobie wierzyłam bez wątpienia, bardzo długo Cię znam i wiem jaka jesteś. Bardzo dobre przepisy dodajesz z których ja także skorzystałam z zadowoleniem. Dziękuję i również pozdrawiam.
  5. Ciasto: 25 dag masła lub margaryny 20 dag cukru pudru 4 jajka 10 dag orzechów mąka ( tyle, żeby ciasto nie kleiło się do rąk) dżem - użyłam marmolady różanej 1/2 cytryny Mąkę przesiać, dodać masło lub margarynę i posiekać. Następnie dodać żółtka, cukier puder i sok z cytryny. Zagnieść ciasto i wstawić do lodówki do schłodzenia. Gdy ciasto będzie schłodzone to z ciasta formujemy kulki wielkości orzechów włoskich. Następnie maczamy w białku i grubo posiekanych orzechach. Ciastka układamy na blaszce natłuszczonej lub wyłożonej papierem do pieczenia. Na środku każdego ciastka robimy palcem niewielkie wgłębienie i pieczemy w temp. 200*C. na jasno złoty kolor. Po wyjęciu do wgłębienia nakładamy dżem. "Ciasta na stół" - 7/99 Uwaga: Zmieniłam wykonanie ciasta i temp. pieczenia. W oryginalnym przepisie jest podane inaczej. Ciastka upiekłam z połowy porcji. Mąki zużyłam 1,5 szklanki, a orzechów 12 dag.
  6. Janko a ja dziękuję Tobie za sprawienie mi satysfakcji. Za dodanie zdjęcia i ocenę zalety tych ciastek. Piękne są Twoje ciasteczka.
  7. Jolciu dziękuję za skorzystanie z tego przepisu i dodanie opinii. Jak miło się czyta że Tobie i rodzince smakują. Pozdrawiam serdecznie :smile:
  8. Dorotko mnie się pierniczki przez Ciebie wykonane też bardzo podobają.
  9. Eluniu choinki nigdy tak wcześnie nie ubieram. Choineczkę kupiłam już ubraną, jest maleńka. Ciastka upiekłam wczoraj, a choineczkę postawiłam przy świątecznych ciastkach. Może źle postąpiłam bo te ciastka można upiec nie tylko na święta. Widzę że się świąt nie doczekają. :rolleyes:
  10. 50 dag mąki 20 dag margaryny 1/2 szklanki śmietany - gęstej 18% 1 żółtko 2 dkg drożdży 1/4 - 3/4 szklanki cukru pudru 1 cukier waniliowy jajko do smarowania ciastek 3 łyżki cukru kryształu 3 łyżki posiekanych orzechów włoskich Margarynę posiekać z przesianą mąką. Śmietanę rozmieszać z drożdżami, dodać do posiekanego z mąką tłuszczu, dołożyć żółtko i cukier puder zmieszany z cukrem waniliowym. Zagnieść ciasto. Ciasto rozwałkować na grubość około 1 cm i wykrawać foremkami ciastka. Jajko rozkłócić i smarować powierzchnię ciastek, posypać cukrem zmieszanym z orzechami. Ciastka piec w temp. 220*C. Piec do zrumienienia. Ja piekłam w temp. 200*C. przez 15 min. dlatego bo następne nastawienie temp. wynosiło 240*C. Przepisy czytelników - 1999r.
  11. Ale mi się to zdarzyło niespodziewanie, przepraszam za roztargnienie. Oglądałam Wasze serniki nie jeden raz które wytwornie wyglądają, a ja nie dodałam w kolejności opinii.
  12. Jasiu mnie się też bardzo podoba sernik przez Ciebie wykonany, a jeszcze bardziej jak się fotkę powiększy.
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.