kaya Opublikowano 14 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 14 Marca 2007 Cześć wszystkim! Przepis ten zapomniany przeleżał dość długo w kuchennej szafce, ale wg mnie jest wart spróbowania. Jeżeli uda mi się was nim zainteresować będę wniebowzięta! Kiedy uczyłam się do egzaminów na studia wypracowałam sobie metodę odstresowania na krótko przed jak to nazywały moje koleżanki - "dniem prawdy". Receptura na ciasto pochodzi z książki kucharskiej Kasi.Być może niektóre z Was dziewczyny mają do niego dostęp. Placek macedoński przypomina trochę tort macedoński pani Doroty, ale zasada przygotowywania masy kokosowej i czekoladowej jest zupełnie inna. Spróbujcie sami. BISZKOPT: 5 jaj, 5 łyżek cukru, 2 łyżki mąki i 1 łyżka mączki, 3 łyżki kakao, 1 cukier waniliowy, 1 łyżeczka proszku do pieczenia. MASA KOKOSOWA: 20 dag wiórek kokosowych, 10 dag cukru pudru, 1/2 kostki kasi, 3 białka. KREM CZEKOLADOWY: 3 łyżki kakao, 3 łyżki pudru, 20 dag kasi, 1 opk cukru waniliowego, 2 jaja PONADTO: 3 galaretki cytrynowe bądż agrestowe, ok. 1/2 opk okrągłych biszkoptów, 1/2 szk wódki. WYKONANIE: Galaretki rozpuścić zgodnie z przepisem podanym na opakowaniu. wstawić do miski z zimną wodą i mieszać od czasu do czasu, aby równomiernie tężały. Przygotować ciasto na biszkopt. Nie muszę pisać jak to zrobić. Wiecie to lepiej ode mnie. W ciasto wylać na tortownicę (śr. 26-28 cm). Pieczemy w 180 stop. C przez ok. 30 min. Na krem kokosowy - wymieszać roztopioną margarynę z cukrem i wiórkami, dodać ubite na sztywną pianę białka. wyłożyć na wystudzony biszkopt. Gdy galaretki zaczną gęstnieć wyłożyć na wiórki. Na galaretki - jeszcze tężejące układać biszkopty maczane w alkoholu. krem czekoladowy - kasię roztopić, dodać cukier, cukier waniliowy i kakao, a następnie dokładnie wymieszać. do przestudzonej masy wbić jaja i ubijać mikserem na gęsty krem. właśnie ta masa jest najlepsza w całym cieście. gotowy krem wyłożyć na biszkopty. I gotowe! Pozostało już tylko delektować się. Pozdrawaiam KASIA. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.