kaya Opublikowano 24 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 24 Marca 2007 Hej dziewczyny! Jestem szczęśliwą posiadaczką wypraktykowanego przepisu na bardzo smaczne naleśniki. A oto szczegóły: 3 jaja 1 cukier waniliowy 3 łyżki cukru około 2 szk mąki ok. 1 szk wody gazowanej 1/4 szk. mleka łyżeczka proszku dowolny dżem (np. truskawkowy) własnej produkcji 1 śnieżka lub śmietanka kremówka pół tabliczki mlecznej czekolady + 2-3 łyżki mleka Jaja cukier i cukier waniliowy ubijamy mikserem na pianę. Dodajemy mąkę i proszek i miksujemy. dodajemy mleko ale przede wszystkim wodę gazowaną. tym samym doprowadzamy ciasto do konsystencji łejącej ale nie przesadnie rzadkiej. Na rozgrzany olej wlewamy ciasto w niewielkiej ilości i smazymy cieniutki naleśniczek. rzecz jasna czynność powtarzamy do wyczerpania ciasta. Notabene- nie znoszę smażenia naleśników, 🙂 ale niestety nie mam nikogo kto by mnie zastąpił. oczywiście z jedzeniem naleśników jest zupełnie odwrotnie. 🙂 Ubijamy mikserem kremówkę lub śnieżkę (wg przepisu podanego na opakowaniu). Placki smarujemy cienko dżemem (bardzo dobry jest także mus jabłkowy) zawijamy w ruloniki i układamy na talerzykach. Za pomocą łyżki stołowej nakładamy śmietankę - robimy tzw. kleksy. Czekoladę łamiemy na małe kawałki wrzucamy do rondelka, dodajemy mleka. rozpuszczamy na małym ogniu, energicznie mieszając. Polewamy przygotowane porcje naleśników. Mam nadzieję że spróbujecie moich naleśników. Naprawdę warto. Pozdrawiam KAYA Cytuj
ela52 Opublikowano 25 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 25 Marca 2007 Witaj Kaya!!! Jutro usmaze Toje nalesniki. Napewno beda super. Cieplutko pozdrawiam 🙂 Cytuj
kaya Opublikowano 25 Marca 2007 Autor Zgłoś Opublikowano 25 Marca 2007 Cześć Ela! Trzymam Cię za słowo. Czekam na recenzje - napewno będziesz zadowolona. naleśniki wychodzą leciutkie i delikatne. ŚCISKAM Kaya Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.