DeLarge Opublikowano 28 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 28 Marca 2007 zapiekanka cebulowo - ziemniaczana w kremowym sosie porowym 2 umyte pory (tylko białe części) 2 średnie cebule (białe) 1 średnia cebula (czerwona) 1 ząbek czosnku 6 lub 7 ziemniaków (podobnej wielkości) ocet winny płaska łyżka stołowa majeranku starty ser żółty (np. Mazdamer) woda masło 1. do gotującej się osolonej wody z odrobiną octu (juz pisałem o tym occie, używam go bo ocet pozwala zachować ziemniakom ich kształt, nie rozpadają się) wrzucamy ziemniaki, po ugotowaniu kroimy je w plastry 2. wrzucamy do rozgrzanego masła pokrojone w plasterki pory i dusimy je na małym ogniu, solimy i pieprzymy do smaku, następnie dolewamy trochę wody, dusimy przez chwilę i dodajemy śmietanę, na sam koniec dodajemy ząbek czosnku (może być nawet połowa ząbka) i wszystko dokładnie miksujemy (powinniśmy otrzymać około 3/4 do 1 litra w miarę gęstego sosu) 3. na oddzielnej patelni dusimy na maśle pokrojone w krążki cebule, po zeszkleniu łączymy cebule z naszym sosem 4. w naczyniu do zapiekania układamy starannie pokrojone ziemniaki, posypujemy je majerankiem a następnie zalewamy je naszym sosem, na sam koniec, po upewnieniu się że sa one dobrze przykryte naszym sosem (możemy lekko wszystko przemieszać) posypujemy całość startym żółtym serem 5. wkładamy do rozgrzanego piekarnika do 180* na jakieś 15 min lub czekamy aż ser nabierze apetycznego, lekko brązowego koloru smacznego ps. jak większość kombinowanych dań w mojej kuchni ilości składników podane są na "oko" Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.