Skocz do zawartości

Problem Nic Nie Wnoszących Postów.


Problem nic nie wnoszących postów.  

30 użytkowników zagłosowało

  1. 1.

    • zakazem pisania takich postów
      11
    • ograniczeniem liczby takich postów (1 na 10 postów mo?e by? "chwal?cy" lub "anonsuj?cy wykonanie" ;)
      5
    • zostawieniem tego tematu tak jak jest teraz (bez ogranicze?)
      14


Rekomendowane odpowiedzi

Wiążącego terminu brak. Dajmy sobie czas np. do soboty - wtedy więcej czasu będzie na wprowadzanie ew. zmian. Co do shoutboxa - muszę to przemyśleć :grin: Może faktycznie opcja zaproponowana przez Slawerę byłaby lepsza - z drugiej strony taki shoutbox przy każdym temacie wiele by załatwił nie zaciemniając samego głównego wątku - wtedy już z czystym sumieniem kasowalibyśmy posty "och, ach" i zrobię to :grin: Ale brak takich gotowych rozwiązań. Poszukam jeszcze...

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 43
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

Wprawdzie jestem tu nowa ale zabiorę głos. Mi takie posty nie przeszkadzają a wręcz utwierdzają w tym, że np 15 osób zrobiło wg tego przepisu i że warto to danie zrobić. Ok, może zapowiedzi, że super i na pewno zrobię (chociaż mi sie też taka zdarzyła) nic nie wnoszą, ale napisanie, że było wyśmienite i że smakowało całej rodzinie moim zdaniem wnosi coś do tematu. :grin: Nie raz, nie dwa było tak, że do zrobienia dania nie przekonał mnie sam przepis, a pozytywne opinie i pochwały pod nim (piszę tu jeszcze o innym forum, w którym jest malutki dział o gotowaniu, z którego też czerpię, już od jakiegoś czasu, przepisy). Aha, i jeszcze jedno, ja sama nawet czuję się w obowiązku napisać pod przepisem, że danie wyszło świetne, taka osoba na pewno też się z tego ucieszy, a ja tez chcę ją docenić, skoro dzięki niej odkryłam jakiś nowy, fajny przepis. :grin:

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

margo "nic nie wnoszące posty" to posty w stylu "fajnie się zapowiada", czyli ktoś kto nigdy danego przepisu nie wypróbował i nigdy o nim nie słyszał pisze, że zrobi bo fajnie wygląda. To zupełnie nic nie wnosi. Posty napisane przez osoby, które wypróbowały przepis są bardzo cenne , nawet zwykłe "polecam, mi smakowało".

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Witajcie ja zaznaczyłam tą opcję zostawieniem tego tematu tak jak jest teraz (bez ograniczeń)

mnie te "och" "ahy" nie przeszkadzają oczywiście jak ktoś zrobi dany przepis i wtedy pochwali to lepiej bo wiadomo że dobre jednak zachwalanie dania nie zrobionego nie uważam za złe z tego względu że jak się widzi na zdjęciu że coś naprawdę smakowicie wygląda to czemu nie pochwalić tego???(w granicach rozsądku) i tak się zastanawiam ........zrobić jak większość zagłosuje :grin:

Mnie się forum bardzo podoba chodź nie mam teraz ostatnio czasu za dużo żeby wszystko nadrobić.

Pomysł z tym podforum dla aktywnych smakowiczów???Na jakiej zasadzie to bedzie że tylko aktywni smakowicze będa mogli ze soba pisać tak dobrze zrozumiałam????Czy smakowicze będa głosować kto ma się dostać a kto nie????

A co z reszta osób które będa chciały coś napisać a nie będą w tych aktywnych smakowiczach??????? :grin:

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Justyna - co do Aktywnych Smakowiczów to opisane to zostało dokładniej tu:

http://www.smaczny.pl/forum/Grupa-Aktywni-...icze-t4360.html

Do Aktywnych Smakowiczów będziemy przyjmowali w drodze dyskusji lub głosowania osoby które właśnie są aktywnie zaangażowane w życie naszego forum i wyrażą chęć przystąpienia do takiej grupy.

Tak więc będzie możliwość dyskutowania w gronie ludzi bardziej związanych z naszym forum i poważniej go traktującym. Pomysł pojawił się w wyniku wątpliwości, które niektórzy wyrazili w związku z tematami, w których opisujemy swoje życie, rodziny, czasem problemy itp... Będzie więc możliwość (jeżeli ktoś tak woli) aby wypowiadać sie tylko w takim gronie.

Dla reszty osób mamy resztę forum - a gdy będą chcieli i pobędą jakiś czas na forum ogólnodostępnym - zrobimy "naradę" i przyjmiemy taką osobę do Aktywnych.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Witam wszystkich,tak czytam napisane posty i musze swoje trzy grosze dołożyć. Ja głosowałam za pozostawieniem tego tematu tak jak jest teraz,mi osobiście nie przeszkadzają takie posty gdy smakowicze piszą "ładnie wyglada","zrobie to jutro" - bo sama tak pisze często. Owszem aby dokopać się do danej odpowiedzi na zadane wcześniej pytanie ,trzeba przewertować kilka postów ale co mi tam lubie czytać....A propo jeszcze z podforum dla aktywnych smakowiczów takie wyróżnianie mniej aktywni- bardziej aktywni jest nie w porządku. Przecież jesteśmy wszyscy jednakowi tak czy nie? Pozdrawiam Ewa.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Justyna - właśnie o to chodzi, że nie. Dlaczego - dalej o tym.

EWA: Może bardziej to nawet nie chodzi o podział na aktywnych i nieaktywnych, ale na nowych (nieznanych nam jeszcze przez co mniej "zaufanych") i stałych, pewnych bywalców strony.

Nie chodzi o dzielenie Smakowiczów na gorszych i lepszych (czy jak piszesz wyróżnianie kogoś). Zresztą temat ten powstał już jakiś czas temu i nie jest wymysłem moim czy któregokolwiek z użytkowników - to ktoś ze Smakowiczów poruszył taki temat - ktoś inny go poparł - w związku z tym my ruszyliśmy tą sprawę - chociażby dla 2 użytkowników warto ją przedyskutować.

Inaczej jeszcze: grupa ta ma powstać po to, aby Ci, którzy nie chcą z różnych względów wypowiadać się na pewne tematy tak, żeby wszyscy mogli to przeczytać, a jednak chcą się z nami podzielić czymś dla nich ważnym i ciekawym - mieli gdzie to uczynić nie martwiąc się o to, że dostęp do tego otrzyma np. osoba, która weszła tutaj np. tylko w celu przeczytania jednego przepisu i nic o niej nie wiemy, nie wiemy kim jest, jaka jest itp... (zagmatwałem trochę, ale mam nadzieję, że wiadomo o co mi biega :grin: )

Zresztą m.in. po to jest na różnych forach mechanizm grup - może faktycznie z jednej strony tworzy to pewne zróżnicowanie i może rodzić konflikty, ale z drugiej strony służy też dobrym celom - i taki cel chcemy tutaj osiągnąć.

Geneza powstania tego pomysłu:

http://www.smaczny.pl/forum/Poznajmy-Sie-t4042.html

http://www.smaczny.pl/forum/Dostep-I-Bezpi...obie-t4050.html (+ sonda)

I dyskusja nad nim:

http://www.smaczny.pl/forum/Grupa-Aktywni-...icze-t4360.html

A na koniec powiem tak - chcielibyśmy, aby wszyscy byli z naszego forum zadowoleni - ale nic na siłę :grin: Jeżeli takie podejście do sprawy tej grupy Aktywnych miałoby być źle rozumiane - przykro nam - nie taki był zamiar - to jest jedyne rozwiązanie problemu, który poruszyli niektórzy z Was. Natomiast prawda jest taka, że co nie zadecydujemy (bo w końcu trzeba podjąć decyzję) będzie ktoś niezadowolony - niestety. Osoby, które uważają, że taka grupa to różnicowanie Smakowiczów - wtedy gdy taką grupę wprowadzimy. Osoby które chciałyby podyskutować w takiej właśnie grupie - wtedy gdy jej nie będzie - ciężka decyzja będzie :/

Myślę, że w tym wypadku kompromisem może być właśnie wprowadzenie ludziom którzy są za takiej możliwości (utworzenie grupy). Natomiast ci, którzy są przeciwni - po prostu nie zgłoszą chęci zapisania się do tej grupy - myślę, że takie rozwiązanie nikogo nie skrzywdzi, natomiast niektórych z Was usatysfakcjonuje.

Taka grupa już istnieje od dłuższego czasu - jest nawet dla niej forum - zmienić chcemy tylko sposób przyjmowania do niej nowych użytkowników. Ma to zresztą sens w przypadku pozostawienia możliwości pisania postów, które spora część z Was uważa za niewiele wnoszące. W takim bowiem przypadku kryterium zaliczania do grupy aktywnych osób, które napisały powyżej 100 postów (jak było dotychczas) traci rację bytu.

A wracając do tematu tego wątku (albo do wątku tego tematu :grin: ):

Tutaj również jest problem taki, że jak tego nie rozwiążemy będą zadowoleni i niezadowoleni. Co gorsza wynik sondy jest praktycznie remisowy - obiecałem, że czekamy do soboty na ostateczny wynik. Ale jak będzie jak teraz to może zaproponuję coś takiego: sami będziemy się limitować - to znaczy jak zobaczysz, że w temacie 2 ostatnie posty dotyczą tego, że komuś ciasto smakowało - nie dopiszesz trzeciego tylko np. zagłosujesz.

Odrębnie potraktowałbym także problem postów typu: "jutro go zrobię" - np. jeżeli pod tematem jest tylko jeden taki post to go zostawiamy, żeby autorowi przepisu było raźniej - a jak dyskusja w temacie się rozkręci - posta się usunie - może tak?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Za bardzo bierzecie to wszystko do siebie. Proponuje przyjąć założenie, że dyskutujemy ogólnie a nie o konkretnych przypadkach - przynajmniej ja tak robię. Jak widzicie są ludzie, którym się takie wypowiedzi podobają jako motywujące autora czy zachęcające do wykonania przepisu. Ale są i tacy, którzy takich wypowiedzi nie lubią. Każdy ma prawo "zapisać się" do obu z tych opcji. Ale trzeba też szanować tych, którzy myślą odmiennie. Nie dzielmy się - wypracujmy raczej wspólne zdanie. I z pewnością DeLarge nie miał na myśli tego, że jeżeli ktoś pisze posty (wg niego bez wartości merytorycznej) to sam jest bezwartościowy (to byłaby nadinterpretacja tej wypowiedzi). Albo inaczej - należy rozróżnić sytuację w której 10% czyichś wypowiedzi stanowią posty takie właśnie "niemerytoryczne" od sytuacji w której to 90% takich postów. Wtedy osoba, która nie pisze nic poza takimi właśnie pochwałami czy zapowiedziami wykonania niewiele nam na forum wnosi.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

 Udostępnij

  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    • Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.