Skocz do zawartości

Ciasto ze śliwkami


Gość Gabi

Rekomendowane odpowiedzi

Składniki:

1 kg węgierek

2,5 - 3 szklanki mąki

3 czubate łyżeczki proszku do pieczenia

1 szklanka cukru

masło roślinne 250g

3-4 żółtka

cukier waniliowy

Wykonanie:

wyrobić i dobrze zagnieść ciasto (mąka, masło, szklanka cukru, żółtka, proszek do pieczenia) kawałek zagniecionego ciasta (wielkość około paluszka bułkowego) włozyć do zamrażalnika, resztę ciasta włożyć do lodówki aby odpoczeło na ok 1 godz.

Śliwki umyć oddzielić od pestek i posypać cukrem waniliowym, odstawić.

Blachę wysmarować masłem i posypać bułką tartą, wyjąć ciasto z lodówki i ugnieść na blaszy, ułożyć śliwki kórką na cieście (gęsto). Wyjąć ciasto z zamrażalnika i zetrzeć na tarce (duże otwory) posypać na śliwki.

Piekarnik nagrzać do 180-190 stopni, włożyć ciasto do piekarnika i piec ok. 1 godziny

Smacznego :)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    • Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.