Skocz do zawartości
Forum Kulinarne Smaczny.pl

Rekomendowane odpowiedzi

Ciasteczka pierożki (wiatraczki)

Składniki:

0,5 kg mąki
1 kostka margaryny
50 g drożdży
1 jajko
0,5 szkl mleka
1 łyżeczka cukru
szczypta soli
cukier waniliowy
marmolada, puder



Sposób przygotowania:

Do mąki dodać margarynę i posiekać nożem. Dodać resztę składników i wyrobić ciasto. Mleko najlepiej stopniowo dolewać w czasie wyrabiania ciasta. Następnie uformować wałek, odcinać kawałki ciasta, rozwałkować, formować w wiatraczki lub pierożki i nakładać marmoladę. Wyłożyć na wysmarowaną i lekko oprószoną mąką blachę i piec około 15-20 min w temp 200˚C. Po wyjęciu można je polukrować. Uwaga! Ciastka podczas pieczenia solidnie zwiększają swoją objętość :razz:

Podkreślam że przepis ten jest sprawdzony i to nie raz :grin: Na dowód załączam zdjęcia :razz: Dostałam go od mamy mojej koleżanki. Te ciastka zawsze wychodzą pyszne :razz:
Smakują jak mieszanka ciasta francuskiego i kruchego :razz:
Smacznego :razz:

post-5833-1185050896_thumb.jpg

post-5833-1185050994_thumb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Może jednak ktoś się skusi na ciacho?? :-D

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

:D  Właśnie dziś zrobiłam te ciasteczka są pyszne ,dzieci podjadają co chwile,znadziałam je marmoladą  różaną i kremem toffi ,a trochę ciasta posmarowałam marmoladą zwinęłam w rulonik i zrobiłam jeszcze ślimaczki rewelacja ,no i polukrowałam , są suuuper ,dziekuje za przepis :P :)

post-4684-1211045626_thumb.jpg

post-4684-1211045646_thumb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Wiola piekne pierozki ,a slimaczki jak sie ladnie prezentuja

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

ooo widzę że jednak ktoś się wreszcie skusił :arrow: Bardzo się cieszę że wam smakowały :arrow: No muszę przyznać że u mnie też bardzo szybko znikają :arrow: A mój chłopak ma dosłownie bzika na ich punkcie ;-) Ehhh stara dobra metoda- przez żołądek do serca :arrow: A ile wychodzi ciasteczek to trudno powiedzieć bo to zależy od kształtów i wielkości ale ja zawsze robię z 1kg mąki bo z 0,5 kg za szybko znikają :arrow: Pozdrawiam i dziękuję za miłe opinie :smile:

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.


  • Przeglądający   0 użytkowników

    Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.