iwona30 Opublikowano 5 Czerwca 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Czerwca 2007 Składniki: 1/2 kg mąki 1 szkl mleka 5 dkg drożdży 1-2 jajka 1 łyżka cukru 1/2 łyżeczki soli Wykonanie: Zrobić rozczyn jak urośnie wlać do mąki, jajka ubić z cukrem do jajek wlać pozostałe mleko i dodać do mąki,sól zamiesić ciasto odstawić do wyrośnięcia. Jak wyrośnie jeszcze raz zamiesić, rozwałkować i wykrawać krążki jak na pierogi i nadziewać np: dżemem, owocami lub farszem z jabłek i smażyć na tłuszczu jak pączki opruszyć cukrem pudrem. Farsz z jabłek. Jabłka poszatkować posypać cukrem i odcisnąć sok, po odciśnięciu można dosłodzić do smaku dodać bułki tartej aby było gęste i ndziewać pierożki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
apsik Opublikowano 5 Czerwca 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Czerwca 2007 Iwonko potwierdzam,że pierożki te są bardzo smaczne i podałam już dość dawno taki sam przepis pod nazwą pierożki smażone,ale fajnie że go przypomniałaś. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Edytka78 Opublikowano 6 Czerwca 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Czerwca 2007 Cześć Iwonko mam 2 pytania do Ciebie odnośnie przepisu jak zrobić rozczyn bo nigdy nie robiłam i ile dać jabłek? Pozdrawiam :grin: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
apsik Opublikowano 6 Czerwca 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Czerwca 2007 Edytko poszukaj w słodkościach przepisu na pierożki smażone ,to jest taki sam przepis i tam będzie pisało dokładniej,jeżeli chodzi o jabłka to ci nie poradzę bo zawsze robiłam z dżemem,więc musisz poczekać co powie Iwonka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Edytka78 Opublikowano 6 Czerwca 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Czerwca 2007 Dziękuję apsik za podpowiedz już wiem jak zrobić rozczyn poczekam jeszce na te jabłka. :grin: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
iwona30 Opublikowano 6 Czerwca 2007 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Czerwca 2007 Jak wiesz jak zrobić rozczyn to Ci już nie będę pisać. A co do jabłek to ja robię na oko np: 1 kg jabłek zetrzeć odcisnąć sok dodać cukier i można chwilkę podsmażyć posłodzić trzeba do smaku bo nie każdy lubi słodkie i też wzależności jakie się ma jabłka ale najlepsze są renety i wtedy jak już będą podsmażone dodaje sie bułke tartą żeby były gęste i nie wypływały z pierożka, później zlep dokładnie i smaż na głębokim tłuszczu. Jak nie będziesz coś jeszcze wiedzieć to pytaj. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fredzia Opublikowano 20 Lipca 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Lipca 2007 Witam.Takie pierozki to ja pieke na blaszce w piekarniku.Sa tak samo dobre. ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.