Skocz do zawartości

Pierogi Wieleńskie


iwona30

Rekomendowane odpowiedzi

Składniki:

1/2 kg mąki

1 szkl mleka

5 dkg drożdży

1-2 jajka

1 łyżka cukru

1/2 łyżeczki soli

Wykonanie:

Zrobić rozczyn jak urośnie wlać do mąki, jajka ubić z cukrem do jajek wlać pozostałe mleko i dodać do mąki,sól zamiesić ciasto odstawić do wyrośnięcia. Jak wyrośnie jeszcze raz zamiesić, rozwałkować i wykrawać krążki jak na pierogi i nadziewać np: dżemem, owocami lub farszem z jabłek i smażyć na tłuszczu jak pączki opruszyć cukrem pudrem.

Farsz z jabłek.

Jabłka poszatkować posypać cukrem i odcisnąć sok, po odciśnięciu można dosłodzić do smaku dodać bułki tartej aby było gęste i ndziewać pierożki.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jak wiesz jak zrobić rozczyn to Ci już nie będę pisać. A co do jabłek to ja robię na oko np: 1 kg jabłek zetrzeć odcisnąć sok dodać cukier i można chwilkę podsmażyć posłodzić trzeba do smaku bo nie każdy lubi słodkie i też wzależności jakie się ma jabłka ale najlepsze są renety i wtedy jak już będą podsmażone dodaje sie bułke tartą żeby były gęste i nie wypływały z pierożka, później zlep dokładnie i smaż na głębokim tłuszczu. Jak nie będziesz coś jeszcze wiedzieć to pytaj.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    • Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.