Klamerka Opublikowano 25 Lipca 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Lipca 2007 To danie może spodobać się tym, którzy mają ochotę na jakieś pyszne jedzenie, a nie mają czasu na przyrządzanie wykwintnych potraw :) składniki- wersja podstawowa: -szpinak ( opakowanie mrożonego lub pęczek świeżego) -pomidory (mała puszka, najlepiej pokrojonych) -cebule (2-3) -pieczarki (kilka, ok. 20-30 dag) -czosnek (wg uznania ale minimum to 2 ząbki ;) ) -ser typu feta lub pleśniowy, na przykład brie -makaron (ja lubię każdy makaron :razz: ale z tym daniem fajnie wygląda makaron grube wstążki (tagliatelle) Cebule posiekać (dość drobno), razem z pokrojonymi pieczarkami poddusić na patelni. Gdy będą dość miękkie (tak po około 10 minutach) dodać szpinak (świeży- posiekany, mrożony-odcedzony i odmrożony), starty czosnek, oraz pomidory. Przyprawić. Na koniec dodać pokrojoną w kostkę fetę lub brie. Wymieszać. Polać sosem ugotowany makaron. Gotowe! Składniki do urozmaicenia dania: -filety drobiowe (drobno pokrojone, otoczone w przyprawach, ziołach, przysmażone na złoto) -tuńczyk (zamiast kurczaka) -dodać pod koniec duszenia warzyw, przed włożeniem na patelnię szpinaku; -marchewka -cukinia -dodać do cebuli i pieczarek, do wspólnego podduszenia (marchewka starta, cukinia pokrojona w kostkę) -brokuły -ugotowane dołożyć do potrawy po włożeniu szpinaku -papryczka chili -oliwki -dodawać na koniec przyrządzania potrawy Uwielbiam makaron w tej wersji. Nie dość, że jest pyszny, to jeszcze szybko sie go przygotowuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.