Skocz do zawartości
Forum Kulinarne Smaczny.pl
Śliweczka

Kruchy Jabłecznik Na Smalcu

Rekomendowane odpowiedzi

  • 3 szkl.mąki
  • 3 łyżki smalcu
  • 1 łyżka margaryny
  • 3 jaja
  • 1 szkl.cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • cukier waniliowy
  • jabłka świeże starte na tarce jarzynowej lub mus albo dżem z jabłek
Zagnieść składniki ciasta i podzielić je na dwie części.Jedną częścią wylepić blaszkę ,na ciasto wyłożyć jabłka starte na tarce jarzynowej wymieszane z odrobiną cukru i cynamonu lub ulubiony dżem z jabłek.Z drugiej części ciasta odrywać po kawałeczku rozpłaszczać w dłoniach i układać na dżemie tak by zakryć dżem całkowicie.Piec w temp.180st.do uzyskania złotego koloru.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Muszę spróbować tego ciasta, bo wiem, że ciasto na smalcu jest bardzo dobre i bardzo kruche. Moja mama robiła kruche tylko na smalcu.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Masz rację Ali ,ciasta na smalcu są kruche i smaczne,a jabłecznik z tego przepisu jest szybki a zarazem pyszny. Pozdrawiam.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Śliweczka...masz racje, ciasta na smalcu sa kruche...robilam kiedys ciasto, o nazwie pszczołka, wlasnie na smalcu...bylo bardzo smaczne i kruche ( momentami az za bardzo kruche )...ale warto spobowac...jest naprawde dobre :( pozdrawiam... ala291

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się

  • Przeglądający   0 użytkowników

    Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

×

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.