Śliweczka

Kruchy Jabłecznik Na Smalcu

4 posty w tym temacie

  • 3 szkl.mąki
  • 3 łyżki smalcu
  • 1 łyżka margaryny
  • 3 jaja
  • 1 szkl.cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • cukier waniliowy
  • jabłka świeże starte na tarce jarzynowej lub mus albo dżem z jabłek
Zagnieść składniki ciasta i podzielić je na dwie części.Jedną częścią wylepić blaszkę ,na ciasto wyłożyć jabłka starte na tarce jarzynowej wymieszane z odrobiną cukru i cynamonu lub ulubiony dżem z jabłek.Z drugiej części ciasta odrywać po kawałeczku rozpłaszczać w dłoniach i układać na dżemie tak by zakryć dżem całkowicie.Piec w temp.180st.do uzyskania złotego koloru.

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na stronach

Muszę spróbować tego ciasta, bo wiem, że ciasto na smalcu jest bardzo dobre i bardzo kruche. Moja mama robiła kruche tylko na smalcu.

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na stronach

Masz rację Ali ,ciasta na smalcu są kruche i smaczne,a jabłecznik z tego przepisu jest szybki a zarazem pyszny. Pozdrawiam.

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na stronach

Śliweczka...masz racje, ciasta na smalcu sa kruche...robilam kiedys ciasto, o nazwie pszczołka, wlasnie na smalcu...bylo bardzo smaczne i kruche ( momentami az za bardzo kruche )...ale warto spobowac...jest naprawde dobre :( pozdrawiam... ala291

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na stronach

Żeby dodać komentarz, musisz założyć konto lub zalogować się

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą dodawać komentarze

Dodaj konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!


Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się tutaj.


Zaloguj się teraz

  • Przeglądający   0 użytkowników

    Brak zarejestrowanych użytkowników, przeglądających tę stronę.