Skocz do zawartości
Forum Kulinarne Smaczny.pl
Śliweczka

Kruchy Jabłecznik Na Smalcu

Rekomendowane odpowiedzi

  • 3 szkl.mąki
  • 3 łyżki smalcu
  • 1 łyżka margaryny
  • 3 jaja
  • 1 szkl.cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • cukier waniliowy
  • jabłka świeże starte na tarce jarzynowej lub mus albo dżem z jabłek
Zagnieść składniki ciasta i podzielić je na dwie części.Jedną częścią wylepić blaszkę ,na ciasto wyłożyć jabłka starte na tarce jarzynowej wymieszane z odrobiną cukru i cynamonu lub ulubiony dżem z jabłek.Z drugiej części ciasta odrywać po kawałeczku rozpłaszczać w dłoniach i układać na dżemie tak by zakryć dżem całkowicie.Piec w temp.180st.do uzyskania złotego koloru.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Muszę spróbować tego ciasta, bo wiem, że ciasto na smalcu jest bardzo dobre i bardzo kruche. Moja mama robiła kruche tylko na smalcu.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Masz rację Ali ,ciasta na smalcu są kruche i smaczne,a jabłecznik z tego przepisu jest szybki a zarazem pyszny. Pozdrawiam.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Śliweczka...masz racje, ciasta na smalcu sa kruche...robilam kiedys ciasto, o nazwie pszczołka, wlasnie na smalcu...bylo bardzo smaczne i kruche ( momentami az za bardzo kruche )...ale warto spobowac...jest naprawde dobre :( pozdrawiam... ala291

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.


  • Przeglądający   0 użytkowników

    Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.