Skocz do zawartości

Makowczyk


Śliweczka

Rekomendowane odpowiedzi

CIASTO

  • 30 dkg.maku
  • 20 dkg.cukru pudru
  • 5 jajek
  • cukier waniliowy
  • 3 dkg.masła
KREM

  • 30 dkg.masła
  • 3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej (sypkiej)
  • 2 żółtka
  • 5 dkg.cukru
DEKORACJA

  • polewa biała i czekoladowa
Mak zalac wrzątkiem i zostawić na noc.Odcedzić i zmielić 3 razy.Żółtka utrzeć z cukrem pudrem

na kogel-mogel i wymieszać ze zmielonym makiem,dodać cukier waniliowy.Z białek ubić sztywną pianę i połączyć delikatnie z masą makową.Na blachę wyłożyć masę makową,wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st.na około 40 minut.

KREM :Masło utrzeć na puszystą masę i nadal ucierając dodawać żółtka,cukier i kawę.Gdy masa będzie pulchna,wstawić ją do lodówki.Upieczone i wystudzone ciasto przekroić na pół.Jeden placek posmarować oziębionym kremem i przykryć drugim plackiem.Polać polewami w esy-floresy.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    • Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.