wiola344 Opublikowano 15 Października 2007 Zgłoś Opublikowano 15 Października 2007 :sad: składniki: - 1 szkl. mąki - 1,5 szkl. cukru - 1 jajko i żółtko - 0,5 kost. masła -1 łyżeczka proszku do pieczenia - 1 cukier waniliowy - aromat migdałowy - szczypta soli wykonanie: - wszystkie składniki dokładnie zagnieść , rozwałkowac na tortownice lub nieduzą blaszkę i podpiec ok 10 min w tem 180 C aby zrobiła się delikatna skorupka nadzienie: -ok 80 dkg gruszek -konfitura morelowa -1/2 szkl. śmietany kremówki -2 jajka i mozna dodać białko które zostało nam z ciasta -kilka kropel aromatu migdałowego - 1/2 szkl. cukru -3 dkg płatków migdałowych lub migdałów mielonych wykonanie: na podpieczone ciasto wyłożyć komfiturę i ułożyć obrane i pokrojone na plastry gruszki (bez gniazgek nasiennych) polać to śmietaną ubitą z jajkami , cukrem i aromatem ,posypać migdałem i piec 20 min w tem 180 C Cytuj
Edytka78 Opublikowano 16 Października 2007 Zgłoś Opublikowano 16 Października 2007 Cześć Wiolu mam pytanie jak ubić tą śmietanę z jajakami czy wszystko razem czy najpierw śmietanę a potem dodać jajka i jestem jeszcze ciekawa co się dzieje z tą śmietanką po upieczeniu? Pozdrawiam :sad: Cytuj
wiola344 Opublikowano 16 Października 2007 Autor Zgłoś Opublikowano 16 Października 2007 :sad: Witaj Edytko , ja ubijam śmietanę i osobno ubijam jajka z cukrem choć sama nie wiem po co, bo jak się doda jajka do śmietany to i tak będzie rzadkie ,ale jest pulchniejsze, po upieczeniu robi się taka jakby pianka , ale równie dobrze można to wszystko razem zmiksować aby skrócić czas wykonania bo efekt jest prawie taki sam, :P Pozdrawiam. Cytuj
Basia K Opublikowano 20 Kwietnia 2008 Zgłoś Opublikowano 20 Kwietnia 2008 Znam to ciasto i też podawałam taki przepis na Forum,jako Gruszkowiec. Pyszne. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi