Skocz do zawartości
Forum Kulinarne Smaczny.pl
teresap

Tort- Orzechowy

Rekomendowane odpowiedzi

Szukałam tortu na syna urodziny nikt mi nie odpisał.

Postanowiłam zrobić swój.

Wszyscy byli zachwyceni może ni wyglądem ale smakiem nawet ci którzy nie lubią tortu.

PRZEPRASZAM ZA SKROMNOŚĆ

Tort zrobic najlepiej dzień wcześniej

CIASTO

9- 10 jajek

25 dag cukru ?

2 łyżki bułki tartej

30 dag orzechów włoskich

1 łyżeczka proszku

MASA

4 jajka

1 kostka masła

1/2 kostki margaryny kasi

3 łyżeczki kawy

3/4 szkl. cukru (do swojego smaku)

DODATKOWO

1/2 litra śmietany 30%

2 1/2 szt. śmietany fix ? dr edker

1 łyżka płaska cukru pudru

WYKONANIE

3złyżeczki kawy mielonej zaparzamy i odstawiamy

Jajka ubić na parze tzn. naczynie w którym ubijamy wstawiamy na garnek gdzie gotuje się woda

Ubijamy dotąd aż powstanie puszysta pianka

Odstawiamy na bok aby jajka przestygły czyli jak będą zimne Dadajem zmielone orzechy wymieszane z proszkiem i bułką tartą

Wymieszać delikatnie ? ja mieszam robotem na 1

Piec jak biszkopt

Po upieczeniu podzielić na 3 ja nasączyłam 3/4 szk. mocnej herbaty pomieszaną z 1 wyciśniętą cytryną i dolałam rumu ale te nasączenie ni konieczne

MASA

Jajka ubić na parze dodając szczyptę soli potem dodać cukier i jeszcze chwile po ubijać

Potem odstawić do wystygnięcia jajek

Między czasie ucieramy masło z margaryną i do utartego masła dodajemy powoli zimne jajka i fusy z kawy też zimne ( ja dałam jeszcze 5 kostek czekolady którą włożyłam wcześniej do jeszcze ciepłych fusów ) jak dla dorosłych można dodać alkoholu .

Masą przekładamy placki, można trochę zostawić na wierzch i boki

DEKORACJA

1/2 l. śmietany ubiłam ze szczyptą soli i śmietano fix lub dowolnie

Proszę się ni zrażać ubijaniem na parze bo tak naprawdę tort robi się szybko.

I jeszcze jedno samo ciasto bez masy jest pyszne

POLECAM I ZACHĘCAM BO WARTO

NA STRONIE 4 DODAŁAM ZDJĘCIA ROBIENIA TORTU

post-6127-1193583085_thumb.jpg

post-6127-1225207156_thumb.jpg

post-6127-1225207567_thumb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Witaj ! Ale apetyczny tort! Lubie ciasta z orzechami .Czy dodawałaś jeszcze kakao do ciasta? ,bo jest dość ciemne jak na same orzechy? Pozdrawiam.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Figiel WITAJ - nie dodawałam żadnego kakała tak jak pisałam orzechy bułka tarta proszek i jajka . Nie pożałujesz jak upieczesz a ja mimo że trochę warze wpadnę na kawałek Pozdrawiam i czekam :wink: :|

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Witaj Teresko! To super ,że takie ciemne ciasto wyszło .Może upiekę tylko jak ciasto ,a jak będę miała okazję to zrobię tort .Oczywiście dam znać i trzymam Cię za słowo, że wpadniesz na kawałek :wink: .Ale ile to ma kalorii,wolę nie myśleć :| . Pozdrawiam serdecznie !

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Hej Tereniu ,nic nie jest odwołane :) :D , tylko sie przeciąga ;-) .Myślę ,że dopiero na święta będę piekła, bo teraz nie było okazji . W jakim regionie mieszkasz ?to może uda się kawę wcześniej wypić :P :P . Pozdrawiam ciepło -Dorota ;-)

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Witam! Tereniu tort wykonany na święta .Moi goście przytoczyli dokłanie Twoje słowa-" lepszego nie jedliśmy" . Wczoraj już nie było po nim śladu.Nie wiem w jakiej wielkości piekłaś tortownicy?,bo mi taki wysoki nie wyszedł i środek trochę wpadł. Polewa mi szybko stygła ,musiałam nóż maczać w gorącej wodzie ,żeby rozsmarować, przez to wyszła cieniowana .Ale kiedy chwile postał w ciepłym to smugi zniknęły.W smaku sssuuuuppppeeerrr .Jest bardzo sycący .Dziękuję za przepis .Polecam!

post-6888-1198745334_thumb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Mmmm... jaki apetyczny tort, aż ślinka leci :smile: i jak ładnie udekorowany - gratulację Dorotko udanego wypieku :-)

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Dorotko jaki piekny tort a przy tym piekna dekoracja. Gratuluje tak pieknego wypieku, za slinka leci.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.


  • Przeglądający   0 użytkowników

    Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.