teresap Opublikowano 5 Listopada 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Listopada 2007 Może nie tu powinnam wpisać ale uważam że najszybciej mi tu odpowiecie Potrzebuje bardzo dobrego przepisu na królika - dostałam od mojej przyjaciółki i nie wiem co zrobić Mąż ma imieniny w sobotę i przydało by się podać na stół królika ,a na dodatek wszystkich zaskoczyć POMOCY !!!!!!!!!!!!!!!!!!! ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mac51 Opublikowano 5 Listopada 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Listopada 2007 Ja królika robię tak jak zająca,w śmietanie. Najpierw trzeba przygotować bejcę. Zagotować wodę z pokrojoną cebulą,liściem laurowym,pieprzem,zielem angielskim,jałowcem. Ostudzić i dodac octu (na 2 szklanki wody,szklanka octu) Pokrojonego na kawałki królika zalać zimną bejcą i pozostawic na parę dni w chłodnym miejscu, codziennie obracając. Następnie mieso wyjąć,naszpikować słoniną, osolić.Rozgrzac tłuszcz w brytfannie,włożyć mięso, podlać wodą, piec do miękkości ( polewać sosem w czasie pieczenia, wyparowany sos uzupełnić wodą) Po upieczeniu wyjąć królika,pozostały sos podprawic mąką,połączyć ze śmietaną zagotować,w razie potrzeby dosolić i popieprzyć. Zalać mięso sosem. Podawac z ziemniakami i koniecznie czerwone buraczki lub borówki. Pycha ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
figiel Opublikowano 5 Listopada 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Listopada 2007 Witaj Tereso ! Przepisy na królika są na forum ,w daniach głównych ,na pierwszej stronie . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mac51 Opublikowano 5 Listopada 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Listopada 2007 A tak wygląda mój królik w śmietanie ...prawie zając ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
teresap Opublikowano 6 Listopada 2007 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Listopada 2007 Mac- NO BIORE SIĘ ZA NIEGO -tylko proszę napisz czy moge go podać bez ziemiaków tylko sam i zastanawia mie ten ocet, jaką role on pełni ? Albo nie można go wyjąć z zalewy udusić i polać sosem czosnkowym np. Doradz mi bardzo proszę i dziękuje z każdą porade ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DeLarge Opublikowano 6 Listopada 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Listopada 2007 zastosowanie octu powoduje że mięso kruszeje (szybciej) czyli innymi słowy staje się bardziej delikatne, miękkie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mac51 Opublikowano 7 Listopada 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Listopada 2007 Teresap ;) Co do octu, to tak jak odpowiedział DeLarge :) Oczywiście możesz zrobić również tak jak piszesz...na pewno będzie dobry ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
teresap Opublikowano 7 Listopada 2007 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Listopada 2007 Mac dzięki ;) Dam znać co wyszło POZDRAWIAM Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
teresap Opublikowano 12 Listopada 2007 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Listopada 2007 BARDZO PRZEPRASZAM MAC 51 ale królika zrobiłam z przepisu szefa kuchni z jednego z hotelu nie mogę podać jakiego bo będzie reklama BYŁ SMACZNY I DZIĘKUJE przepis dałam w dania główne POZDRAWIAM Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mac51 Opublikowano 12 Listopada 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Listopada 2007 Teresap :P Jeżeli był smaczny i wszystko się udało to się bardzo cieszę :mrgreen: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.