Skocz do zawartości

Śliwki I Jeżyny W Syropie


Kasiulek

Rekomendowane odpowiedzi

Śliwki i jeżyny w syropie

Składniki na 4 porcje:

* 4 duże śliwki

* 300 g jeżyn

* 4 gałązki rozmarynu

* 2 cytryny

* 100 g cukru pudru

* 50 g cukru trzcinowego

Przygotowanie:

Cukier wsyp do rondla, wlej szklankę zimnej wody i podgrzewaj na bardzo wolnym ogniu, cały czas mieszająć do momentu rozpuszczenia cukru. Potem doprowadź do wrzenia i gotuj przez około 10 minut aby zredukować objętość syropu. Zetrzyj skórkę z cytryn i wyciśnij sok. Przepłum owoce i gałązki rozmarynu. Osusz je. Śliwki przetnij na połówki lub na ćwiartki, w zależności od ich wielkości. Do syropu włóż rozmaryn i śliwki. Zmniejsz trochę płomień i podgrzewaj przez około 10 minut. Gdy śliwki już zmiękną doda jeżyny i gotuj jeszcze przez 2-3 minuty bardzo delikatnie mieszając. Owoce podawaj nieco przestudzone z syropem na gałązkach rozmarynu.

Smacznego!!

Rada: Zamiast śliwek wkładamy morele lub nektarynki, a rozmaryn zastępujemy lawendą. Owoce podajemy z lodami waniliowymi lub jogurtem.

Przygotowanie: 30 minut, porcja 230 kcal

Przepis pochodzi z czasopisma "Dobre rady"

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    • Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.